• САЩ иска да премахне „ненадеждните“ китайски приложения TikTok и WeChat от американските магазини за приложения

    САЩ иска да премахне „ненадеждните“ китайски приложения TikTok и WeChat от американските магазини за приложения

    Тръмп приравни TikTok на „троянски кон за китайско разузнаване“.

    САЩ иска да премахне „ненадеждните“ китайски приложения TikTok и WeChat от американските магазини за приложения

    Администрацията на Тръмп иска да свали „ненадеждните“ китайски приложения TikTok и WeChat от американските магазини за приложения, съобщи държавният секретар Майк Помпео. Той подробно описа новите петстепенни усилия на т.нар. „Чиста мрежа“, насочени към ограничаване на потенциалните рискове за националната сигурност.

    „Приложения като TikTok и WeChat представляват значителна заплаха за личните данни на американските граждани", каза Помпео.

    Главният дипломат на нацията добави също, че Държавният департамент ще си сътрудничи с Министерството на търговията, както и с Министерството на отбраната, за да ограничат възможностите на китайските доставчици на облачни услуги да събират, съхраняват и обработват данни в Съединените щати.

    Коментарите на Помпео идват седмица, след като президентът Доналд Тръмп сподели пред репортери на Air Force One, че скоро ще предприеме действия за забрана на китайското  приложение TikTok от Съединените щати.

    В неделя Microsoft потвърди, че е провела разговори с китайската технологична компания ByteDance за придобиване на операциите на TikTok в САЩ и няколко други страни. Microsoft заяви в изявление, че ще продължи да работи с правителството на САЩ по споразумение и че възнамерява да приключи преговорите до 15 септември. 

    "Приложението ще бъде забранено в САЩ, ако сделката между Microsoft и ByteDance не стане факт до 15 септември", заяви Тръмп в началото на тази седмица.

    Американските служители отдавна се оплакват, че кражбата на интелектуална собственост от Китай е струвала на икономиката милиарди долари приходи и заплашва националната сигурност. Пекин нееднократно заявява, че това не отговаря на истината.

    Ходът на администрацията на Тръмп представлява поредната стъпка във влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин и идва седмица след като САЩ затвори китайското консулство в Хюстън. В отговор Китай от своя страна затвори американското консулство в Ченду.

    САЩ Microsoft Доналд Тръмп Tik Tok ByteDance

    Оценка на новината

    0