• Повечето потребителски кредити на българите отиват за ремонт на жилището

    Повечето потребителски кредити на българите отиват за ремонт на жилището

    Разходите по ремонт и обзавеждане на дома са най-честите причини за теглене на кредит.

    Повечето потребителски кредити на българите отиват за ремонт на жилището

    Над 40% от потребителските кредити, които теглят българите, са за ремонт или обзавеждане на дома. Това показват данните на БНП Париба лични финанси. Те са изчислили, че средният размер на заема за обновяване на жилище е 4 хил. лева. Други 4,5% от изтеглените заеми служат за обзавеждане на дома.

    Най-големите потрбителски кредити за покупка на стоки на изплащане пак са свързани с ремонтни дейности в дома. Най-често българите взимат заеми са строителни материали, като средната им цена е около 1400 лева. На второ място в молбите за заем се нареждат климатиците със среден размер и на стойност около 1109 лева.

    Данните показват, че обединения на задълженията са 17% от всички потребителски кредити. Средната изтеглена сума за обединяване на дългове е 5300 лева. Много хора финансират и медицински услуги с потребителски кредити. Средната цена на кредитите с тази цел е почти 3 хил. лева, като такъв заем са потърсили 4,5% от кредитополучателите. Заемите за стари автомобили са цели 11%, като за тази покупка отиват средно около 4800 лева.

    Тенденцията е напоследък да се взимат все по-малки кредити и то за по-кратък период от време. Експертите очакват през 2016 година българите да станат по-смели във вземането на заем, като за основна причина посочват продължаващия спад на лихвите. Само за месец в периода от лихвата по потребителските заеми е паднала от 13,82% до 13,76%

    потребителски кредити ремонт на жилище обзавеждане

    Оценка на новината

    0