• Бизнесът иска отмяна на "данък уикенд"

    Бизнесът иска отмяна на "данък уикенд"

    Според бизнеса нормативните разпоредби в Закона за данъка върху добавената стойност и Правилника за неговото прилагане са във висока степен общи и неконкретизирани.

    Бизнесът иска отмяна на "данък уикенд"

    Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българкса стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТТП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия излязоха с обща декларация, в която категорично се обявяват против „данък уикенд”. Според асоциациите, подписали декларацията, данъчното третиране на активите и разходите за служебно и лично ползване има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени.

    Според бизнеса нормативните разпоредби в Закона за данъка върху добавената стойност и Правилника за неговото прилагане са във висока степен общи и неконкретизирани. Освен това издаденото от НАП указание за прилагането на този режим не е нормативен акт, не изяснява в цялост въпросите, свързани с приложимостта и обхвата на нормативните разпоредби и води до огромна допълнителна административна и данъчна тежест, смятат работодателите и счетоводителите.

    Припомняме, че в средата на януари приходната агенция съобщи, че до 14 февруари регистрираните ПО ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП.

    Бизнесът обаче отчита липса на достатъчно ясна законова уредба, която според работодателите създава възможност приетите вътрешни указания на НАП да бъдат използвани при широко субективно тълкуване и селективно прилагане от данъчните. Същевременно, смятат работодателите, бавното и неефективно съдебно производство ПО обжалване на издадените ревизионни актове ще създаде мащабни организационни и финансови проблеми за данъчнозадължените лица.

    бизнес съвети данък уикенд отмяна на данък уикенд

    Оценка на новината

    0