• Нов заем за България: Изтеглихме още 4 млрд. лева

    Нов заем за България: Изтеглихме още 4 млрд. лева

    Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на CEEMEA (Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка) за тази година до момента.

    Нов заем за България: Изтеглихме още 4 млрд. лева

    България изтегли нов дълг от 2 млрд. евро чрез продажбата на 7 и 12 годишни облигации.

    Емисията е стартирала в понеделник (14.03) сутринта. Продадени са 7-годишни облигации за 1.144 млрд. евро и 12-годишни - за 850 млн. евро.

    Общият обем на поръчките е бил за 4.4 млрд. евро, което е позволило дилърите да намалят разходите, които ще има държавата ще има по-малки разходи по заема.

    Окончателната доходност е съответно 2.13% за 7-годишните и 3.15% - за 12-годишните книжа.

    Предлагането на еврооблигациите започна в началото на седмицата, след решението на Европейската централна банка да намали лихвите и да увеличи покупките на облигации от пазарите.

    Днес в следобедните часове Министерство на финансите потвърди официално информацията за новият дълг от за 1.994 млрд. евро.

    Министърът на финансите Владислав Горанов подсказа за предстоящата емисия преди дни. "Чакаме добри новини от пазара, за да решим кога да се случи. Двете важни събития са решенията на ЕЦБ за лихвените нива. Но сме готови и само чакаме подходящ момент"

    Емисията се управлява от BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и UniCredit.

    Най-бедната страна в Европейския съюз се стреми да набере средства за рефинансиране на дълг и на бюджетния дефицит и за изграждане на паричен буфер преди стрес тестовете на българските банки, коментира Bloomberg. През март 2015 г. България емитира еврооблигации за 3,1 милиарда евро.

    За какво са тези пари?

    €6 млрд. отиват за погасяване на изтичащ външен и вътрешен дълг, а останалите ще са необходими за финансиране на бюджетния дефицит, както и за осигуряване на фискални буфери, необходими за евентуална подкрепа на банките в резултат на стрестестовете, чиито резултати ще са ясни в началото на август.

    Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на CEEMEA (Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка) за тази година до момента и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица. Следва също така да се отбележи, че при 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари. След тази трансакция броят на емитираните от Република България облигации на международните капиталови пазари достигна седем, в резултат на което беше допълнена евровата бенчмаркова крива на държавата.

    Държавен дълг на България 2016 България Дълг

    Оценка на новината

    0