• Кредитните карти в България се стопиха

    Кредитните карти в България се стопиха

    Кредитните карти в България, са намалели с над 100 000 броя, през 2015г.

    Кредитните карти в България се стопиха

    Кредитните карти в България, са намалели с над 100 000 броя, през 2015г. Това е около 10% от всички подобни пластики у нас. Броят на кредитните карти у нас към края на 2014 г. е бил 970 000, докато към края на 2015 г. те намаляват на около 860 000.
    Въпреки това проникването на платежните карти у нас остава относително високо, като на всеки българин, навършил пълнолетие, се падат средно по 1.13 банкови карти. Данните от последните години пък показват значително понижаване на пазарния дял на платежните карти на БОРИКА. До голяма степен, това се дължи и на фалирането на КТБ, която беше сред банките, използващи БОРИКА за потребителски сметки. Трябва да се вземе предвид, че плащанията с този тип карти са ограничени само на територията на България, докато другите два основни оператора - "Мастъркард" и "Виза", позволяват транзакции в чужбина, поради което са предпочитани.

    Като цяло, през 2015г., има ръст в употребата на платежни карти. Също така, има ръст от 20% на безкешовото плащане, както и на изтеглените от банкомат пари. Има забавяне на разстежа обаче, при разплащане чрез ПОС терминали.

    Характерно е сумите, да се теглят от банкомат на банката издател, заради по-високи такси при другите банки. Таксите за теглене на "чужд" банкомат са около 1 лв., докато при теглене на автомат на банката издател са около 20 стотинки. През втората половина на 2015 г. обаче сумата на тегленията на банкомат на друга банка е нараснала с над 2 млрд. лв. и почти се изравнява със сумата на тегленията от клиентската банка - над 6 млрд. лв.

     

    банки пари в банки Кредитни карти Банкомати

    Оценка на новината

    0