• Управляващите с нов план за служебните автомобили

    Управляващите с нов план за служебните автомобили

    Правителството излезе с нов план за фирмените автомобили. Идеята е 50% от ДДС да се признава за данъчен кредит и може да влезе в сила от 2017г., по подобие на други страни от ЕС.

    Управляващите с нов план за служебните автомобили

    Правителството излезе с нов план за фирмените автомобили. Идеята е 50% от ДДС да се признава за данъчен кредит и може да влезе в сила от 2017г., по подобие на други страни от ЕС, като Великобритания, Полша, Румъния и др. Положителното за компаниите е, че всичко това ще бъде по избор. Този вариант е насочен към компаниите, които активно ползват служебните си автомобили в свободно време. Мотивите на управляващите са, че чрез този процент, ще се опрости процедурата за събиране на данък, което ще рефлектира положително и на НАП и на фирмите. Първо обаче, правителството трябва да получи зелена светлина от Брюксел.

    До този момент, данък „уикенд“ претърпява провал. Постъпленията в НАП от него са нищожни. Това е факт, защото фирмите масово прехвърлят автомобили на физически лица и отказват да декларират каквото и да било. Също така, с приемането на данъка, не се разбра, по какъв начин точно ще се изчислява. Топката беше прехвърлена на фирмите, които уж трябва да следят под лупа всичко.

    Сега, идеята за 50% от ДДС, е да включва не само автомобилите, но и ремонт, гориво и др. Фирмите, които обаче откажат , ще трябва да водят отчетност всеки месец и да приспадат данъчния кредит, спрямо личното ползване. Тези които приемат, няма да водят допълнителната отчетност.

    Според Асоциацията на автомобилните производители, прагът от 50% е дискриминационен, тъй като определени фирми използват автомобилите много рядко за фирмени цели.

    бизнес ДДС Правителство Служебни автомобили

    Оценка на новината

    0