• Краят на Шенген може да струва 18 млрд. евро на Европа

    Краят на Шенген може да струва 18 млрд. евро на Европа

    Според Европейската комисия, разпадането на Шенгенското пространство и ограничението на свободното движение, може да доведе до краткосрочни загуби от порядъка между 8 и 18 млрд. евро.

    Краят на Шенген може да струва 18 млрд. евро на Европа

    Според Европейската комисия, разпадането на Шенгенското пространство и ограничението на свободното движение, може да доведе до краткосрочни загуби от порядъка между 8 и 18 млрд. евро. Шенген беше създаден преди повече от 30 години и сега наброява 26 членове, от които 22 са членове на ЕС. Системата на свободно движение без граничен паспортен контрол обаче е подложена на силен натиск от средата на миналата година.

    Дългосрочните загуби биха били в по-големи размери, като според анализаторите, те могат да стигнат дори до 1 трилион евро до 2030г.

    Песимистичния сценарий се базира на факта, че допълнителните проверки във всяка една страна, ще доведат до забавяне на доставките, което забавяне ще доведе и до финансови загуби. Затегнатия контрол ще се отрази негативно и на туризма. Много туристи от други континенти биха се отказали до посетят Европа, предвид тези обстоятелства. Също така, засилените проверки по границата ще изискват повече хора, работещи в държавните служби. Това ще е удар за по-бедните страни-членки, които ще трябва да търсят допълнително финансиране за заплати.

    Според някои експерти връщането на вътрешните граници ще има същия резултат както и увеличаване на цените на вноса, като това може да причини икономически загуби до над 55 млрд. евро.

    Разбира се, това е негативен сценарий, свързан със задълбочаващата се криза в Европа, свързана най-вече с бежанската криза и атентатите в Париж и Брюксел.

    ЕК Шенгенско пространство

    Оценка на новината

    0