• Инвестиционните дружества у нас управляват близо 900 млн. лева

    Инвестиционните дружества у нас управляват близо 900 млн. лева

    Активите на българските инвестиционни фондове са нараснали с 12% на годишна база към края на третото тримесечие, показват данните на Българската народна банка.

    Инвестиционните дружества у нас управляват близо 900 млн. лева

    Активите на българските инвестиционни фондове са нараснали с 12% на годишна база към края на третото тримесечие, показват данните на Българската народна банка. Те вече управляват 891.5 млн. лв., което е най-високото им ниво от края на 2007 г.

    В структурата на управляваните средства най-голям дял продължават да заемат акциите на компании от реалната икономика, като тяхната стойност нараства с 22% спрямо същия период на миналата година до 291 млн. лв. Това най-вероятно се дължи и на ръста на фондовите борси както в България, така и в чужбина. Въпреки че намаляват за 8 тримесечие поред, сумата на депозитите продължава да бъде втората най-голяма от средствата, поверени на българските инвестиционни дружества. Тя се свива с 11% на годишна база и възлиза на 247 млн. лв.

    Инвестициите в руски и балкански активи бележат небивал интерес, що се отнася до географското разпределение на управляваните активи. От средата на 2017 г. досега българските инвестиционни дружества са насочили над 8.2 млн. лв. към ценни книжа, различни от акции на руски дружества и 10.4 млн. лв. в такива на балкански. Инвестициите в акции се увеличават най-вече що се отнася до българските, които нарастват от 190 млн. лв. на 255 млн. лв. за последните 12 месеца.

    Данните показват, че 378 млн. лв. от тези средства са собственост на домакинства и нетърговски организации, като обемът им се понижава с 9% на годишна база. Другата голяма група, която доверява парите си на инвестиционните дружества са застрахователните и пенсионните компании, които са поверили за управляване около 370 млн. лв., с близо 80% повече, отколкото са били преди 12 месеца.

    В данните на БНБ се включват данни от управляващите дружества и инвестиционните дружества от затворен тип, но не се имат предвид акционерните дружества със специална инвестиционна цел, секюризиращи недвижими имоти.

    Чуждестранните инвестиционни фондове, опериращи в България, също увеличават средствата, които управляват, макар и по-скромно - с 7% до 1.52 млрд. лв.. Над ¾ от тези активи са средства на пенсионни и застрахователни дружества.

    инвестиционни дружества българските инвестиционни фондове

    Оценка на новината

    0