• Бюджетът за образование се увеличава

    Бюджетът за образование се увеличава

    Образователната система е един от най-големите разходи на страната, макар всеобщата мисъл, че средставата за образование са твърде малко.

    Бюджетът за образование се увеличава

    Образователната система е един от най-големите разходи на страната, макар всеобщата мисъл, че средставата за образование са твърде малко.
    В периода от 2009-2015г. е имало увеличение в отпуснатите средства, макар и неравномерно.
    В този период разходите са се увеличили с 43%. Само през 2008г. увеличението на отпуснатите средства е било на стойност 590 млн. лв., а след това през 2015г. достигат до 3,1 млрд. лв.  През останалите години на разглежданите години се наблюдават и леки спадове.

    През периода 2009-2015г. дялът на бюджетните разходи за образование се задържат на едно и също ниво – средно около 10%, като в някои години цифрата се променя, но вариацията остава в рамките на 9-11%. Въпреки, че правителството твърди, че образователната система е приоритетна, това е заблуда – предвидените средства за образование са почти постоянни.

    Понижението на разходите за 2015г. буди изненада, но това се дължи на спада на средствата по европейските програми. Понижаването на средствата през останалите години със сигурност се дължи на стремежа за фискална консолидация.

    За съжаление увеличението на разходите за училищата и университетите, не оказва влияние на качеството на образованието. Реформите за финансирането на висшето образованието нямат успех, а в международната класация заобразование, отиваме все по-надолу, защото останалите държави бележат напредък, но резултатите от ежегодните матури се влошават.

    Предстоят нови реформи в средното и висшето образование, но дори те да имат ефект, той няма да бъде видим скоро.

    образователна система бюджет за образователната система средства за училища и университети образователно реформи

    Оценка на новината

    0