• Оказва ли влияние увеличението на дохода?

    Оказва ли влияние увеличението на дохода?

    Независимо, че минималната работна заплата беше вдигната от началото на годината, повечето домакинства не усещат голяма разлика.

    Оказва ли влияние увеличението на дохода?

    Независимо, че минималната работна заплата беше вдигната от началото на годината, повечето домакинства не усещат голяма разлика. Начинът им на живот не е подобрил съществено и много от тях все още не могат да си позволят да живеят в лукс.

    Към края на миналата година данните сочат, че едно 4-членно семейство се нуждае от 2250 лв. на месец или 563 лв. за всеки член от семейството. Тази сума би била достатъчна за закупуване на храна, плащане на сметки и покриване на разходите за образование, но нищо повече.

    Вили Иванова, експерт от КНСБ, казва че сумата нужна за издръжка е нараснала. Годишната издръжка средно възлиза на около 590лв. за един човек и това показва, че в последните години страната се намира в дефлация.  Тази дефлация оказва негативно влияние на растежа на икономиката, както и на потреблението.

    Над 50% (и по-точно цели 70%) от наетите лица получават много по-малко от средната работната заплата за страната.  Хората с висше образование получават 6.55 лв./час, а тези с начално – 2.56 лв./час.

    За момента средната работна заплата в България е 479 евро. Гражданите на Румъния получават по 668 евро средна работна заплата. За сравнение – През 2007г., когато България става членка на ЕС, българите са получавали средно по 220 евро, а в Румъния – 338 евро. Тогава тази разлика не е толкова осезаема, но през 2017г. тази разлика се усеща много повече.


     

    средна работна заплата увеличение на минималната работна заплата по-високи доходи

    Оценка на новината

    5.00