• Колко Ви струва тегленето на пари от банкомат?

    Колко Ви струва тегленето на пари от банкомат?

    1.26 млрд. лв. е нетния приход на банките в България за изминалата година.

    Колко Ви струва тегленето на пари от банкомат?

    1.26 млрд. лв. е нетния приход на банките в България за изминалата година. Това рекордна печалба от 2008г. насам. По-голямата част от нея се формира от различни такси и комисионни, които потребителите плащат.

    Замисляли ли сте се колко Ви струва едно теглене на пари от банкомат? В повечето случаи, ако теглите от банкомат на своята банка плащате до 0.22 лв., а доста често тегленето е безплатно. Всяка банка публикува таксите за теглене на своя сайт. Това е причина повечето потребители да не са запознати с промени в комисионната.

    Тегленето на пари в брой от банкомат, който не е на Вашата банка може да Ви излезе от 0.89 лв. до 2 лв. Да плащаме с карта в магазина или ресторанта ни излиза далеч по-евтино – около 5-6 стотинки, а в повечето случаи услугата е безплатна.
    Въпреки това над 50% от потребителите предпочитат да плащат в брой. Средно един член на населението тегли между 200 и 300 лв. поне 2 пъти в месеца. Според анкетата на финансовия сайт „Моите пари” българите са склонни да плащат стоки и услуги с карта на стойност до 80 лв.

    Това означава, че тегленето на пари в брой от банкомат може да струва на потребителя десетки левове на година. Най-скъпо излиза тегленето на пари в чужбина, където освен фиксираната такса се прибавя и процент от сумата, която потребителя иска да изтегли. Така таксата може да надхвърли 10 лв. за теглене.

    Добре е потребителят да се запознае добре с условията за издаване на кредитна или дебитна карта и да проучи какви са постоянните разходи. Такъв, например е разхода за поддръжка на картата.

    теглене на пари от банкомат такса за теглене на пари от банкомат плащане в брой разплащане с карта

    Оценка на новината

    0