• Няма пречки пред банките в България

    Няма пречки пред банките в България

    Анализът на икономическата среда в държавите членки на ЕС показва, че банковия сектор в България е стабилен.

    Няма пречки пред банките в България

    Анализът на икономическата среда в държавите-членки на ЕС показва, че банковия сектор в България е стабилен. Българските банки демонстрират ръст в капиталовите показатели и за момента пред тях не стои риск.
    Според ЕК стрес-тестовете в банките в страната също са показали положителни резултати.
    Стрес тестовете и Прегледа качеството на активите бяха проведени от Българска народна банка,  а резултатите бяха представени през август.

    От тях стана ясно, че банките в страна са устойчиви и стабилни и достатъчно подготвени да откликнат на вътрешни и външни промени и предизвикателства в икономическата сфера.
    Доц. Григорий Вазов е на мнение, че в момента пред българските финансови институции не съществуват пречки и рискове. Други експерти в областта също подкрепят това мнение, а повечето от тях допълват, че капиталовите показатели са по-високи от средните в Европа.

    „Още след финансовата криза имахме данни за банковото състояние. Още тогава знаехме, че сектора е достатъчно стабилен.”, коментира Емил Хърсев, финансов експерт.
    Политиката на БНБ след стрес тестовете се оказа достатъчно добра. Миналата година в, банковия сектор, бе завършена с добра рентабилност, а родните институции отчитат печалби. Ситуацията в Европа, обаче не е такава. Банките масово отчитат, не само липса на печалби, но и солидни загуби.

    Емил Хърсев напълно изключва присъствието на проблеми в сектора за в бъдеще. Според него несъгласията са свързани основно с валутния борд. От своя страна доц. Вазов изразява притеснение кой ще бъде следващия финансов министър. Според него това може да се отрази негативно на банковия сектор, особено ако бъде сменено управлението на БНБ, което за момента управлява перфектно.

    БНБ български банки валутен борд стрес тестове в банките

    Оценка на новината

    0