• Фючърсите на акциите скочиха след откритието за надеждна ваксина срещу COVID-19

    Фючърсите на акциите скочиха след откритието за надеждна ваксина срещу COVID-19

    Показателите на S&P 500, Dow и Nasdaq нараснаха с над 1%

    Фючърсите на акциите скочиха след откритието за надеждна ваксина срещу COVID-19

    Фючърсите на акциите скочиха в понеделник вечерта до нива, които продължиха да подържат и във вторник, когато търговците се завърнаха от празничния уикенд на Деня на паметта в САЩ. Показателите на S&P 500, Dow и Nasdaq нараснаха с над 1%, малко след като фючърсите започнаха да търгуват.

    Нивата на акциите в Азия също отбелязаха ръст. Участниците на пазара продължават да наблюдават развитието около Хонконг, след като Китай обяви нов закон за националната сигурност, който ще му даде по-голям контрол над Хонконг, което потенциално ще засили по-нататъшната нестабилност в региона и допълнително ще обтегне отношенията със САЩ, с които Хонконг притежава специален търговски статус.

    Развитието около епидемията от коронавирус все още остава водеща и централна тема за много участници на пазара, макар че признаците за подобряване на потребителското поведение в САЩ след седмици социално дистанциране вече започнаха да се утвърждават.

    Данните на администрацията по сигурността на транспорта (TSA) показват, че броя на пътуващите, преминаващи през контролно-пропускателните пунктове е  250 000 за всяка събота и неделя, което, въпреки че е все още под  2 милиона през същите дни за миналата година, е с 87 534 пътници в сравнение със средата на месец април. А данните на хотелиерската фирма STR показаха, че заетостта на хотелите е нараснала до 32,4% за последната отчетена седмица, приключила на 16 май, спрямо 21,0% за периода, приключил на 11 април.

    След „успокоителните“ ходове икономиката започва да се издига отново, въпреки че месечните показатели ще продължат да бъдат мрачни през следващите няколко седмици заради изоставането в събирането и публикуването на данни“, споделя главния икономист Иън Шепердсън. И все пак много икономисти прогнозират двуцифрен процент на спад в брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годишна база, като се има предвид икономическата криза през април и голяма част от май.

    Като цяло случаите в САЩ на заболели с Covid-19 са нараснали с 1,3%, сочат данни на Bloomberg News и Johns Hopkins University. Смъртният брой се e увеличил с по-малко от 1% - 98 000.

    Отделни компании и институции също обявиха нови разработки около потенциалните коронавирусни лечения и ваксини. Novavax (NVAX) заяви в понеделник, че е започнало тестване върху хора на своя „кандидат“ за ваксина срещу коронавирус и очаква предварителните резултати около месец юли.

    Световната здравна организация (СЗО) реши временно да преустанови тестването на хидроксихолорохин като лечение с коронавирус поради опасения за безопасността, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес по време на информационен брифинг, като отбеляза, че „други ръце на процеса продължават".

    Наскоро президентът Доналд Тръмп обяви антималарийния наркотик, който обикновено се използва за лечение на състояния като ревматоиден артрит и лупус, като безопасно и ефективно лечение на COVID-19. Също така допълни в интервю за медиите в неделя, че е приключил приема на двуседмичен курс на хидроксихлорохин.

    фючърси корона вирус Covid-19 ваксина

    Оценка на новината

    5.00