• Bank of England предупреждава кредиторите да са готови за Brexit без сделка

    Bank of England предупреждава кредиторите да са готови за Brexit без сделка

    Андрю Бейли напомни на банките за необходимостта да се подготвят за извънредна ситуация в случай, че преговорите между лидерите на Обединеното кралство и ЕС не доведат до сделка до 31 декември

    Bank of England предупреждава кредиторите да са готови за Brexit без сделка

    Банките трябва да се подготвят за възможността за сключване на сделка след търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз по въпросите, свързани с Brexit, съобщи в сряда Bank Of England.

    Обединеното кралство напусна ЕС през януари, но е обхванат от преходен период, който трябва да приключи на 31 декември. Разговорите за бъдещи търговски отношения между Великобритания и ЕС влязоха в четвърти кръг тази седмица.

    „От първостепенно значение е задачата на Bank of England да подготвя финансовата система на Обединеното кралство за всички рискове, с които може да се сблъска“, се казва в съобщението на Bank Of England.
    Андрю Бейли, управителят на Bank Of England, проведе във вторник конферентен разговор с директорите на най-големите британски банки, в който подчерта необходимостта от засилване на плановете за безреферентен Brexit, съобщи Sky News по-рано в сряда.

    Bank Of England заяви, че се среща с ръководствата на банките във Великобритания много редовно.

    „Както вече казахме, възможността преговорите между Обединеното кралство и ЕС за бъдещи търговски отношения да не приключат в рамките на една сделка е един от редица резултати, за които банките в Обединеното кралство трябва да се подготвят през следващите месеци“ заявиха от Bank Of England.

    Barclays и RBS отказаха коментар. HSBC и Lloyds не бяха открити за коментар.

    Великобритания иска обвързващи ангажименти от страна на ЕС относно достъпа до финансови пазари, за да избегне внезапното отрязване на финансовата индустрия на страната от блока, който е основен експортен пазар за британските финансови услуги.

    Но ЕС казва, че британските банки, застрахователи и мениджъри на активи са изправени пред ограничения достъп, предоставен от блока до САЩ, Япония и Сингапур.

    Старши източници на две големи банки казаха пред Ройтерс, че се подготвят дълго време за справяне с Brexit без сделка от оперативна гледна точка, след преместването на базирания във Великобритания персонал и ръководство в нови офиси в ЕС.

    Британският министър на финансите Джон Глен заяви в сряда, че индустрията за финансови услуги в страната е „световна класа“ и е готова за всякакъв резултат от Brexit.

    „Продължавам да вярвам, че все още сме добре разположени като сектор, независимо от конкретните резултати от преговорите, които ни предстоят през втората половина на тази година“, каза той в уебинар.

    Великобритания все още очаква да постигне цялостно споразумение за свободна търговия с ЕС, каза Глен.

    Високопоставен служител на ЕС заяви миналата седмица, че секторът на финансовите услуги на Великобритания трябва да е готов за Brexit без сделка.

     

    ЕС Brexit Bank of England Обединеното кралство

    Оценка на новината

    0