• Когато борсовият пазар е надценен, обикновено 12 месеца по-късно той отчита по-ниски нива

    Когато борсовият пазар е надценен, обикновено 12 месеца по-късно той отчита по-ниски нива

    Фондовият пазар може да изпадне в затруднение след историческия си скок от пониженията в края на март насам, тъй като оценките стават по-високи, показват данни, събрани от RBC Capital Markets.

    Когато борсовият пазар е надценен, обикновено 12 месеца по-късно той отчита по-ниски нива

    • Съотношението цена / печалба на S&P 500 в момента е 21.61.
    • Коефициентът на S&P 500 PE, който се измерва с помощта на прогнозите за печалбата за следващите 12 месеца, е скочил до 22,18, близо до най-високите си нива за почти две десетилетия.
    • Данните показват, че пазарът има тенденция да пада през следващите 12 месеца, тъй като оценките са толкова високи в момента.

    Фондовият пазар може да изпадне в затруднение след историческия си скок от пониженията в края на март, тъй като оценките стават по-високи, показват данни, събрани от RBC Capital Markets.

    Тегловото съотношение цена-печалба на S&P 500, широко използван показател за оценка, понастоящем е 21,61. Това е близо до максимумите, наблюдавани в началото на 2020 г., когато по-широкият пазарен индекс се търгуваше на най-високите стойности. Предното съотношение S&P 500 PE, което се измерва с помощта на прогнозите за печалбата за следващите 12 месеца, скочи до 22,18, близо до най-високите си нива от почти две десетилетия.

    Данните на RBC показват, че пазарът има тенденция да пада през следващите 12 месеца, когато оценките са толкова високи, което поражда загриженост за напредъка на пазара.

    „Оценките са явен негатив за американския стоков пазар“, казва в бележка Лори Калвашина, ръководител на стратегията за акции в САЩ в RBC Capital Market.

    Калвашина отбеляза, че оценките на S&P 500 проследяват при 1,64 стандартни отклонения над средното им дългосрочно. За да определи това, Калвашина използва модел, който комбинира претеглени пазарни ограничения и непретеглени съотношения S&P 500 PE. Според данните, S&P 500 отчита ниски едноцифрени загуби за една година, когато оценките са много над средните им дългосрочни.

    Тези високи пазарни оценки настъпват, след като S&P 500 скочи над 43% от момента, в който на 23 март достигна минимум в рамките на деня. Този скок беше предизвикан отчасти от безпрецедентния стимул от страна на Федералния резерв.

    За да бъдем сигурни, оценките традиционно са лошо средство за измерване на пазарно време. А някои биха могли да твърдят, че ниските лихвени проценти и други форми на парични стимули оправдават този тип разширяване на оценката.

    Федералният резерв намали процента до нула и стартира отворена програма за количествено облекчаване в подкрепа на икономиката на фона на пандемията на коронавирус. Централната банка на САЩ също започна серия от програми за подпомагане на малкия и среден бизнес и започна да купува корпоративния дълг за първи път.

    „Американските акции изглеждат много скъпи отново през 2020 и 2021 EPS“, каза Калвашина. „Въпреки че признаваме, че стимулът на Федералния резерв е надул P / E кратни и вероятно ще продължи да поддържа високи нива, разширението, което вече се наблюдава, е наравно с това, което сме виждали в повечето предишни QE периоди.“

    САЩ акции Фондови борси стоков пазар

    Оценка на новината

    0