• Най-добрите банки в Сингапур отчитат приходите си тази седмица

    Най-добрите банки в Сингапур отчитат приходите си тази седмица

    Ето какво да очакваме

    Най-добрите банки в Сингапур отчитат приходите си тази седмица

    Очаква се трите най-добри банки в Сингапур да отчетат още една четвърт от финансовите си резултати тази седмица. Mаржовете за свръх ниски лихвени проценти и коронавирусната пандемия продължават да опустошават световната икономика.

    Най-голямата банка в страната, DBS Group Holdings, и нейният по-малък конкурент United Overseas Bank трябва да публикуват своя доклад за печалбите за второто тримесечие в четвъртък. Последният от триото, Oversea-Chinese Banking Corp, трябва да отчете резултати в петък.

    Резултатите от финансовите отчети идват, когато сингапурската икономика навлезе в техническа рецесия през второто тримесечие след прилагането на частично блокиране - което правителството нарече „прекъсвач на веригата“ - за да забави разпространението на коронавирусната болест или Covid-19.

    Ето какво очакват анализаторите от трите банки тази седмица:

    • Ниските лихвени проценти в световен мащаб биха изтръгнали нетните лихвени маржове. Мярка за рентабилност на заемите е с 11 до 26 базисни пункта в сравнение с предходното тримесечие, заяви Кришна Гуха, анализатор на собствения капитал в Jefferies;
    • DBS вероятно ще регистрира най-резкия спад на NIMs, докато се очаква OCBC да забележи най-малък спад, коментираха от Гуха;
    • Сингапурският "прекъсвач" ще нанесе такси от кредитни карти, управление на богатството и инвестиционно банкиране, заяви Руи Вен Лим, аналитичен анализатор на собствения капитал от DBS;
    • Банките могат да заделят „значително по-високи квоти“ в сравнение с миналата година, докато се подготвят за потенциални загуби по кредити, заяви Дейвид Лум, анализатор от Daiwa Capital Markets.

    Като цяло, нетната печалба в трите регистрирани в Сингапур банки може да спадне с 19% до 33% през второто тримесечие, според оценките на Refinitiv. Очаква се OCBC да бъде най-малко ударен, тъй като застрахователната му група вероятно е регистрирала печалби в инвестиционния си портфейл, казаха анализатори.

    Несигурност напред

    Намаленият набор от доклади за печалбите може допълнително да намали привлекателността на трите кредитори, изброени в Сингапур. Цените на акциите на трите банки бяха ударени миналата седмица, след като финансовият регулатор на страната призова банките да ограничат изплащането на дивиденти до 2020 г.

    Инвеститорите традиционно предпочитат сингапурските банки за доходност, която сега е под заплаха предвид ограниченията върху дивидентите и несигурността около вируса.

    Thilan Wickramasinghe от посредничество Maybank Ким Енг е един анализатор, който засега предпочита да стои далеч от банките.

    Съществува значителна несигурност по отношение на дължината и дълбочината на пандемията“, пише той в бележка миналата седмица.

    Освен това, като сега е създаден прецедент, при който социалните интереси имат приоритет пред интересите на акционерите, не могат да бъдат изключени рисковете от ограниченията на дивидентите след 2020 г.“, добави той. „Предпочитаме да изчакаме, докато се появи по-добра стойност за сектора.“

    Миналия месец Fitch Ratings предупреди, че банките в Сингапур са изправени пред отслабваща операционна среда в домашната си база и на други азиатски пазари, където оперират. В допълнение към Сингапур, други икономики, в които банките присъстват, включват Хонконг, Малайзия и Индонезия.

     „Очакваме оперативната среда, на която са изложени банките, да се влоши в резултат на пандемията на коронавирус, която ще окаже натиск върху качеството на активите, рентабилността и капитала“, заяви рейтинговата агенция.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0