• Актуални новини от фондовата борса - акциите и първите ваксини в САЩ

    Актуални новини от фондовата борса - акциите и първите ваксини в САЩ

    Акциите бяха смесени в понеделник, тъй като инвеститорите станаха свидетели на въвеждането на първите ваксини срещу коронавирус в САЩ

    Актуални новини от фондовата борса - акциите и първите ваксини в САЩ

    Акциите бяха смесени в понеделник, тъй като инвеститорите станаха свидетели на въвеждането на първите ваксини срещу коронавирус в САЩ и се надяваха, че законодателите във Вашингтон ще сложат край на едномесечната „задънена улица“ и ще се насочат към развитие на законопроекта за стимулиране.

    Dow се обърна леко отрицателно в понеделник следобед, след като достигна рекорд в рамките на деня. S&P 500 отчете ръст, а Nasdaq също се представи добре и се покачи с около 0,9%, като се затвори на собствения си рекорд. Трите основни индекса изглежда ще се отърсят от спада от миналата седмица, при който S&P 500 отчете седмична загуба от около 1%.

    Първите дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer (PFE) и BioNTech (BNTX) трябва да бъдат приложени на американците тази седмица, след като в петък Администрацията по храните и лекарствата даде разрешение за спешна употреба на ваксината за тези на 16 и повече години. Около 2,9 милиона дози ще бъдат първоначалната партида, доставена първо на фронтови здравни работници и жители на домове за възрастни хора в цялата страна, като част от договора на Pfizer с правителството на САЩ за предоставяне на 100 милиона дози на американците безплатно до март.

    С доставката на ваксината очакваме по-голяма реакция от по-широкия пазар по отношение на потенциалното възвръщане към нормалното“, заявиха в бележка в понеделник стратегическите специалисти на Bank of America. И все пак, те добавиха, „Предупреждаваме, че остава много работа за ваксиниране на населението и очакваме да видим голям напредък чак след средата на 2021-ва“.

    Ваксината на Moderna (MRNA), която използва технология, подобна на тази на Pfizer, е в процес на преглед от FDA и може да получи разрешение през следващите дни. Компанията за първи път подаде искането си за разрешение за спешна употреба в края на ноември, около една седмица след искането на Pfizer. В петък американското правителство заяви, че е удвоило поръчките си за ваксината на Moderna до 200 милиона.

    Инвеститорите се надяват и на по-продуктивни стимулиращи дискусии във Вашингтон тази седмица.
    Двупартийна група депутати се очаква да разкрие конкретния план на пакета за облекчение от 908 милиарда долара под формата на два отделни законопроекта. Единият ще включва 748 милиарда долара помощ за малкия бизнес, безработни американци и въвеждането на ваксини срещу COVID-19 - с други думи, по въпроси, за които законодателите на двете страни са съгласни, че са необходими. Вторият законопроект ще включва разпоредби, които се оказаха по-разделящи, включително 160 милиарда щатски долара за държавни и местни правителства, и защита на отговорността за бизнеса.

    Законодателите се опитват да прикачат пакета за облекчаване на вируса към основния пакет от правителствени разходи за финансовата година, който трябва да бъде приет до края на тази седмица, след като депутатите гласуваха за удължаване на крайния срок.

    акции фондова борса ваксини Covid-19

    Оценка на новината

    0