• Акциите се оттеглят от рекордно високите нива, а технологичните акции отбелязаха спад

    Акциите се оттеглят от рекордно високите нива, а технологичните акции отбелязаха спад

    S&P 500 поевтиня с 0,8%, след като достигна нов рекорд, затварящ се в петък. Dow спадна с повече от 200 пункта, или 0.8%, докато Nasdaq се представи по-слабо и падна с повече от 1%, тъй като технологичните акции бяха под натиск.

    Акциите се оттеглят от рекордно високите нива, а технологичните акции отбелязаха спад

    Акциите паднаха в понеделник сутринта, докато инвеститорите направиха пауза след рекордното рали от миналата седмица.

    S&P 500 поевтиня с 0,8%, след като достигна нов рекорд, затварящ се в петък. Dow спадна с повече от 200 пункта, или 0.8%, докато Nasdaq се представи по-слабо и падна с повече от 1%, тъй като технологичните акции бяха под натиск.

    Безпрецедентно е прекалено използвана дума в наши дни, но през изминалата седмица се използваше често и без хипербола“, заяви в публикация в понеделник сутринта стратегът на Societe Generale - Клаус Баадер. „Пазарите гледат към последните дни на Тръмп. Откриването на 20 януари е ключово събитие. Политическата подкрепа, както фискална, така и парична, ще бъде от решаващо значение за доверието на инвеститорите. Темата е размисълът. Допълнителните стимули могат да помогнат в краткосрочен план " - заяви още той.

    Редица икономисти и акционерни стратези наскоро подобриха прогнозите си за икономически растеж и ръст на печалбите, тъй като при новата администрация е все по-вероятно да се появи повече помощ. В последните бележки икономистите на Deutsche Bank повишиха прогнозата си за растеж на реалния БВП в САЩ с около два процентни пункта до 6,3% на годишна база за четвъртото тримесечие, а акционерните стратези на Goldman Sachs увеличиха своя ръст на печалбата на S&P 500 за 2021 г. с два процента до 31% през 2020 г.

    Демократичният контрол на Вашингтон, окръг Колумбия, след 20 януари ще донесе по-големи фискални разходи, по-бърз растеж на БВП, по-голяма инфлация и по-високи лихвени проценти, отколкото предполагахме преди“, заявиха в бележка стратегите на Goldman Sachs, водени от Дейвид Костин.

    Междувременно интернет и технологичните акции бяха подложени на натиск в понеделник сутринта, след като много от тези компании блокираха президента Доналд Тръмп и предприеха репресии върху други акаунти, разпространяващи дезинформация, във важен момент за някои платформи, които преди са абдикирали от отговорността за регулиране на голяма част от съдържанието, публикувано от потребителите.

    Акциите на Twitter (TWTR) поевтиняха с повече от 12% малко след отварянето на пазара в понеделник, след като платформата за социални медии забрани за постоянно профила на Тръмп в петък, позовавайки се на риска, че той ще се опита да подбуди допълнителни вълнения сред поддръжниците си, след насилието от миналата седмица и протестите в Капитолия. Акциите на Facebook (FB) също потънаха с повече от 1,5%, след като блокираха акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram поне до края на мандата му, а акциите на Snap (SNAP) спаднаха с 1%, след като предприеха същите действия.

    спад акции социални мрежи Тръмп рестрикции Основни индекси

    Оценка на новината

    0