• Най-добрите сезонни сделки през март

    Най-добрите сезонни сделки през март

    Нека да отбележим някои цифри за финансовите пазари през февруари.

    Най-добрите сезонни сделки през март

    Какво се случи през февруари?

    Финансовите пазари станаха свидетели на някои резки промени през февруари като тук трябва да споменем:

    1. Пакет за стимули на стойност $1,9 трилиона в САЩ
    2. Манията по “меме акциите” като GameStop, AMC, Koss, Nokia, Tilray и други
    3. Ротация от акции с растеж към акции със стойност
    4. Скока в доходността по облигациите, който свали пазарите на акции в края на месеца

    След като вече сме в края на този високо волатилен месец нека да отбележим някои цифри за финансовите пазари през февруари:

    • S&P 500 2.6%
    • Dow Jones 3.2%
    • Nasdaq 0.9%
    • DAX 30 0.9%
    • FTSE 100 -0.65%
    • Nikkei 225 2.73%
    • Shanghai Composite 0.11%
    • Gold -5.91%
    • Silver 2.88%
    • EUR/USD -0.37%

    Сега да видим какво може да очакваме през март според сезонните трендове.

     

    Сезонни сделки за март

    След един динамичен месец се насочваме към друг, който отбелязва годишнина от началото на пандемията от Covid-19. През миналия март месец станахме свидетели на някои определено откачени движения на пазарите, които объркаха сезонните трендове, но далеч не само те бяха объркани тогава.

    Сега изглежда, че сезонните тенденции сочат към покупка на активите, които се понижиха във втората половина на февруари с изключение на Биткойн.

    Все пак ще разгледаме някои типични модели, които се оформят през март.

     

    Втория най-добър месец за S&P 500

    Само до миналата година март бе най-добрия месец за широкия щатски индекс S&P 500, но спадът от 12,5% в последното издание на месеца свали средната стойност на печалбите на индекса за последните 20 години.

    Като цяло 2021 година започна силно за акциите и това може да продължи поне до края април, тъй като S&P 500 е успял да спечели в 14 от последните 15 случая през първия цял пролетен месец.

    Извън силната сезонна тенденция, която има S&P 500 в следващите два месеца, трейдърите и инвеститорите могат да открият още поне $1,9 трилиона причини да купят акции от САЩ.

     

    Слаб Биткойн

    Още един пазар, на който видяхме разпродажба в края на февруари бе този на криптовалутите. Тази разпродажба по-скоро бе очаквана, отколкото изненадваща след поредица от рекорди, които поставиха Биткойн и компания.

    Най-голямата криптовалута загуби 6 в последните 7 пъти през март, включително спад от цели 25% преди година и 35% през 2018. Така март определено се превръща в най-слабия месец за Биткойн в календара.

    Ако следят сезонните трендове криптотрейдърите вероятно трябва да изчакат с покупката на спада на Биткойн и останалите дигитални валути.

     

    AUD е под пара

    Обикновено периодът февруари – април е силен за австралийския долар, въпреки че AUD бе притиснат сериозно в последните дни на февруари.

    Разбира се, “озито” падна в последното издание на месец март, но това бе напълно разбираемо.

    AUD демонстрира солидно представяне през месец март и спадът в последните дни на февруари определено може да привлече някои купувачи.

     

    Мексиканско песо доминира

    Въпреки бичите настроения около мексиканското песо в последните месеци, предходните две седмици далеч не бяха толкова успешни за MXN и то, подобно на AUD, бе притиснато от северния си съсед.

    Това обаче трябва да се промени през март. Поне ако следим сезонните тенденции.

    Март е най-силният месец за мексиканското песо в последните 20 години със средна печалба от 1,75%, въпреки срива от 17,3% от преди година.

    MXN поскъпна в 12 от последните 14 издания на месец март.

     

    Суровините показват мускули

    Трудно е да напиша това след силната серия, която имат суровините напоследък, но периодът март – април е бичи за мед, петрол, природен газ и други суровини.

    Един от най-сериозните рискове, що се касае до петрола, е срещата на ОПЕК в началото на март, докато природния газ изглежда вече получи сериозна подкрепа от студеното време.

     

    Източник: https://fxtrading.bg

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00