• Вносните и износните цени в САЩ бележат спад

    Вносните и износните цени в САЩ бележат спад

    Спадът на вносните стоки е от 0,4% за ноември, а на износните - 0,5%

    Вносните и износните цени в САЩ бележат спад

    Вносните цени в САЩ се понижили през ноември 2015 година. От Министерството на труда изчислиха, че спадът е от 0,4%, а стойността от октомври беше ревизирана в низходяща посока до 0,3 % понижение.

    През последните 17 месеца вносните цени в САЩ записват спад. Основната причина се дължи на продължаващото понижение цените на петрола. Това означава, че цената на суровината и стойността на долара ще продължат да тежат на инфлацията при вносните стоки.

    В периода ноември 2014 до ноември 2015 цените на вносните стоки се понижават с 9,4%, отчита американската статистика. Даннните показват и спад в износните стоки – за ноември понижението е с 0,6%. През последните 12 месеца до ноември 2015 година  също намаляването на износни стоки е с 6,3%.

    От юни и доларът поскъпна с 18% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, което пък прави вноса още по-непривлекателен.

    За сметка на това, данните сочат, че през ноември хранителните продукти поевтиняват с 0,5%, а индустриалните, с изключение на петрола – с 1%. Цените на автомобилите също бележат спад от 0,1%.

    САЩ внос износ спад

    Оценка на новината

    0