• Централната банка на Нова Зеландия отново понижи лихвите си

    Централната банка на Нова Зеландия отново понижи лихвите си

    Икономиката на страната изпитва затруднения след спада на цената на млякото.

    Централната банка на Нова Зеландия отново понижи лихвите си

    Централната банка на Нова Зеландия понижи основния си лихвен процент  за четвърти път от юли насам. Това съобщи Financial Times. Банката е понижила с 25 базисни пункта основната си лихва до 2,5%. Това беше прогнозирано от икономисти на основание ниската инфлация в страната.

    Условията на вътрешния пазар тази година са били незадоволителни основно заради слаба търговия. Икономиката на страната изпитва затруднения след спада на цената на млякото и редици млечни продукти.

    Въпреки отчетеното понижение, новозеландския долар поскъпна непосредствено до 0,6706 щатски долара. Това се обяснява с факта, че не е много сигурно колко ще продължи понижението.

    Оценката на управителя на Централната банка в Нова Зеландия за икономиката на страната е по-скоро положителна. Той прогнозира, че инфлацията ще си възвърне нормалните нива между 1% и 3% още в началото на 2016 година.

    Това не е първият път, в които Централната банка понижава до 4 пъти основния си лихвен процент. Същата ситуация имаше и през 2013 година.

    Нова Зеландия

    Оценка на новината

    0