• Китайският юан достигна най-ниското си ниво от 4 години насам

    Китайският юан достигна най-ниското си ниво от 4 години насам

    Влизането на юана в кошницата за резервни валути е основната причина за спада.

    Китайският юан достигна най-ниското си ниво от 4 години насам

    Курсът на националната валута на Китай достигне най-ниското си ниво от 4 години отнасам. Китайската народна банка понижи курса на юана със 121 базисни пункта до 6,4757.

    Тези действия на банката се обясняват с необходимостта да се подготви юана в кошницата с резервни валути на МВФ догодина. Това може би ще доведе до увеличено търсене, а китайската валута ще повиши курса си. Това поне са предположенията на анализатори.

    Китайската централна банка обяви през август своето решение за „оптимизиране на методиката за изчисляване“. Веднага след него започнаха и реформите в механизма за формиране на обменния курс между юана и долара.

    През преходните три дни китайската валута се обезцени спрямо долара с 4,6% до 6,4 юана за долар.

    Включването на китайския юан в кошницата с резервни валути от 1 октомври бе взето от Международния валутен фонд на 30 ноември 2015 година. Сега в нея влизат еврото, щатският долар, японската йена и британският паунд. Според специалисти влизането на юана като глобална резервна валута ще окуражи властите на Китай да превърнат валутата в по-търгуема. Страната е втората по големина икономика в света след тази на Щатите.

    китайска национална валута МВФ

    Оценка на новината

    5.00