• Еврото най-вероятно ще варира в интервала между 01.05 - 01.15 през 2016

    Еврото най-вероятно ще варира в интервала между 01.05 - 01.15 през 2016

    Разминаването в политиките на двете големи централни банки през 2016 година – ЕЦБ и Фед ще е ключово за курса евро-долар.

    Еврото най-вероятно ще варира в интервала между 01.05 - 01.15 през 2016

    По всяка вероятност акциите ще продължат да бъдат най-предпочитаните активи през 2016 година. Това прогнозира портфейлният мениджър на ДФ Адванс Инвест към Карол Капитал Мениджмънт Георги Георгиев. Той е категоричен, че това ще стане, въпреки немалкото предизвикателства, пред които са изправени, като сериозните въппросителни пред растежа на китайската икономика, ниските цени на суровините и нарасналите геополитически рискове.

    Европейските акции ще продължат да бъдат атрактивни за инвеститорите догодина. Подобравянето на макроикономическите индикатори на страните от Стария континент, наред с по-добрите пазарни съотношения, на коитосе търгуват, им дават предимство спрямо останалите развити пазари като САЩ и Япония.

    От друга страна, експертът заяви, че силно подценени остават развиващите се пазари като Русия и Бразилия, които претърпяха големи загуби през последните години вследствие на слабото представяне на суровините. Големият дисбаланс между търсене и предлагане все повече ще намалява, тъй като редица компании намаляват инвестициите в сектора.

    Прекаленo голямото предлагане повлиява негативно на цената и тя се намира до най-ниските си нива от 2008 година. Като цяло, икономиките и бюджетите на всички страни, които произвеждат петрол, са силно зависими, така че подобни цени не са изгодни за никого.

    Очакванията са, че тази година цената на петрола да намери своето дъно – около 25-30 долара за барел. Това ще стане, вследствие или на предлаганите обеми, или на положителните нагласи за ръст на световната икономика. Златото също остава под натиск, като и тук може да се очаква формиране на средносрочно дъно (около 950 долара за униция).

     Разминаването в политиките на двете големи централни банки през 2016 година – ЕЦБ и Фед ще е ключово за курса евро-долар. ЕЦБ се отказа от редица допълнителни стимули и при позитивно представяне на икономиката на страните членки вероятно такива ще бъдат изключени. А Фед вече вдигна лихвените проценти. По този начин диапазонът на валутната двойка би останал в интервала 1.05-1.15 през 2016 година.

    петрол ЕЦБ Фед злато

    Оценка на новината

    0