• Цената на златото расте, на петрола пада

    Цената на златото расте, на петрола пада

    Цената на златото се повишава с 2% този месец. Цената на петрола продължава да се понижава.

    Цената на златото расте, на петрола пада

    Цената на златото се повишава с 2% този месец. Това оправда негативните прогнози за спад на цената и по-добри времена за цената на среброто. Така, от началото на годината, златото бележи ръст с над 20%.

    Повишаването на цената се свързва най-вече с понижението на цената на среброто, както и с малкото нови работни места, отворени в САЩ. Така, безработицата остава около 5%.  Среброто поевтинява с около 1%, а цената на медта бележи понижение с около 6% за миналата седмица, което е най-големия спад от началото на 2016г.

    Доларът също бележи ръст, макар и минимален, спрямо другите валути, след като имаше известен спад през изминалата седмица.

    Положителна новина дойде от сферата на възнагражденията, които се повишават с 0,3% на месечна и с 2,5% на годишна база.

    Минимално повишение има и при петрола, като европейския бенчмарк „Брент“ се търгува с около 0,8% повече от петък. Въпреки това обаче, бенчмаркът поевтинява с близо 6% този месец, което води до колосални финансови загуби на големите петролни играчи. По данни на компанията за услуги в нефтената индустрия в САЩ Baker Hughes, нефтените платформи в страната са се понижили с 4 през последната седмица до 329, което е най-ниското ниво от шест години. Година по-рано броят на действащите платформи бе близо 700, което също понижава цената на черното злато. Въпреки това обаче, експертите очакват повишение на цената на петрола през следващите няколко седмици.

    петрол злато

    Оценка на новината

    0