• Петролът продължава да поскъпва, заради напрежението между САЩ и Иран

    Петролът продължава да поскъпва, заради напрежението между САЩ и Иран

    Цените на петрола се повишиха в понеделник, увеличавайки печалбите, реализирани миналата седмица, заради напрежението между Иран и САЩ

    Петролът продължава да поскъпва, заради напрежението между САЩ и Иран

    Цените на петрола се повишиха в понеделник, увеличавайки печалбите, реализирани миналата седмица, заради напрежението между Иран и САЩ.

    Американският лек суров петрол поскъпна с 50 цента, или с 0.87%, до 57.93 долара за барел.

    Фючърсите на сорта Brent се повишиха с 9 цента, или с 0.14%, до 65.29 долара за барел.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че е отменил военна атака в отговор на свалянето на американски дрон от Иран. Тръмп заяви, че потенциалните жертви няма да бъдат пропорционални на щетата от сваления дрон, добавяйки в неделя, че не търси война.

    Петролът сорт Брент постигна печалба от около 5% миналата седмица - първата му седмична печалба в рамките на пет седмици, а лекият суров петрол скочи с около 10%, което е най-голямото му седмично увеличение от декември 2016 година.

    Американският държавен секретар Майк Помпео обаче заяви, че в понеделник ще бъдат обявени "значителни" санкции срещу Иран с цел по-нататъшно ограничаване на ресурсите, които Техеран използва, за да финансира своите дейности в региона.

    Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Обединеното кралство вярва, че нито Съединените щати, нито Иран искат конфликт, но предупреди, че напрежението може да доведе до "внезапна война".

    При все повишаването на цените, глобалното предлагане може да остане ниско, тъй като ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, вероятно ще удължат пакта си за ограничаване на петролните доставки по време на срещата си на 1 и 2 юли във Виена, смятат анализатори.

    "Удължаването на споразумението на ОПЕК+ за съкращаване на производството до края на годината изглежда много вероятно, предвид последните ценови действия", заявяват от американската инвестиционна банка Jefferies.

    Руският енергиен министър Александър Новак заяви в понеделник, че международното сътрудничество в производството на суров петрол е помогнало за стабилизирането на петролните пазари и е по-важно от всякога.

    Повишеното търсене на петрол и перспективите за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв, насочени към укрепване на американската икономика, отслабиха долара.

    Обикновено цената на петрола е в долари, а понижението в стойността на американската валута понижава цената на черното злато за притежателите на други валути, осведомява „Ройтерс“.

    петрол САЩ ОПЕК цена Иран напрежение

    Оценка на новината

    0