• Какво влияние оказва коронавирусът върху Хонконгската фондова борса?

    Какво влияние оказва коронавирусът върху Хонконгската фондова борса?

    Икономическата криза породена от коронавируса засяга и бизнесът

    Какво влияние оказва коронавирусът върху Хонконгската фондова борса?

    Индексът на фондовия пазар на Хонг Конг Ханг Сен падна с 3% при повторното му отваряне в сряда, тъй като инвеститорите се опасяват от икономическото въздействие на коронавируса. Почти всички от 50-те изброени в Хонг Конг китайски компании, съставляващи индекса Hang Seng, бяха в червените сектори.

    Операторите на пътувания и казина бяха засегнати най-силно, тъй като търговците оценяват икономическото въздействие на смъртоносния вирус.

    Коронавирусът вече е отнел повече от 130 живота с повече от 9 000 съмнителни случая.

    Основните китайски фондови пазари, Шанхайската и Шенженската фондова борса, ще се отворят едва на 3 февруари, след като китайските власти удължиха почивката за Лунната Нова година с три дни. Другите фондови пазари в Азия забелязаха по-динамична търговия, като вече бяха ударили негативните настроения на инвеститорите по-рано през седмицата.

    Един от най-големите участници в индекса на Hang Seng беше Sands China, който падна с до 6%. Фирмата е филиал на Лас Вегас Сандс и има казино в Макао, популярна дестинация за китайските туристи в континенталната част. От петък броят на посетителите в Макао е спаднал с 69% според официалните данни, оставяйки го като град с призраци по време на обикновено типичното време на годината.

    Hang Seng приключи деня със спад от 2,8%. Икономическата криза породена от коронавируса не е присъща само за фондовите пазари. Бизнесът също е засегнат, тъй като компаниите остават затворени най-малко до 9 февруари след поръчки от Пекин. Авиокомпаниите, хотелските оператори и казината бяха първите засегнати, тъй като китайските пътници останаха у дома през нормално натоварения празничен период.

    Влиянието сега се усеща в цялата китайска икономика от производството до търговията на дребно. Чуждестранните фирми също са притеснени от ефектите върху китайските си операции. Starbucks обяви, че временно затваря около 2000 магазина в Китай, за да защити персонала и да помогне за овладяване на вируса. McDonald's също затваря ресторанти в пет китайски града и въвежда нови здравни протоколи.

    форекс Китай акции икономика инвеститори производство фондови пазари Търговия индекс starbucks вирус корона вирус McDonald's

    Оценка на новината

    0