• Уолстрийт посочи рисковете, които всяват „страх от растеж“ за глобалните пазари

    Уолстрийт посочи рисковете, които всяват „страх от растеж“ за глобалните пазари

    И смесените послания от централните банки допринасят за объркване на пазара.

    Уолстрийт посочи рисковете, които всяват „страх от растеж“ за глобалните пазари

    С нарастването на случаите на новия делта вариант на Covid-19 и редица настъпващи макроикономически промени, разказът на световния пазар се премести от „златокоси в плашещ растеж“, според Barclays.

    В изследователска бележка в понеделник британският кредитор предлага хеджирането да остане оправдано за инвеститорите, като се има предвид завихрящата се тълпа от отрицателни рискове, но аргументира, че неотдавнашното рязко обръщане на търговията с рефлация е „пресилено“.

    „Комбинацията от данни, които вече не доставят положителни изненади, нарастващи доказателства, че недостигът на доставки и работна ръка може да означава по-голяма инфлация, все по-решителните репресии на Китай в различни индустрии и нарастващият риск от варианта на делтата Covid-19 съвпаднаха с достатъчно сила, за да дадат на пазарите растеж на страх”, споделя Емануел Кау, ръководител на европейската стратегия за дялово участие в Barclays.

    Кау подчерта, че перспективата за по-нисък растеж и по-висока инфлация води до големи и донякъде непостоянни движения в цените на активите, като неотдавнашният драматичен спад на доходността е най-очевидният показател.

    „Акциите до момента се държаха сравнително добре, но това отрича голям риск от въртене под повърхността, което до голяма степен отми положителната възвръщаемост от рефлационните сделки“, каза той.

    Нещо повече, лошата лятна ликвидност и смесените послания от централните банки увеличават объркването на пазара и изострят острите движения, добави Кау.

    През последните седмици Федералният резерв на САЩ обсъди плановете за ограничаване на програмата си за количествено облекчаване и прогнозира две повишения на лихвените проценти през 2023 г., докато Европейската централна банка избра далеч по-различен подход а централната банка на Китай показа готовност за повторно -стимулиране на втората по големина икономика в света.

    Barclays вярва, че е „твърде рано“ да се нарече краят на цикъла или да се нарече комбинацията от по-нисък растеж напред с по-нестабилна инфлация „стагфлация“, която според него ще изисква много по-нисък растеж и много по-висока инфлация.

    „Но с ваксините, възобновяването на дейността и щатския фискален стимул зад гърба ни, и само за второто тримесечие на приходите като очевиден катализатор за възстановяване на връзките на пазарите със здрави основи, бихме могли да очакваме едно нестабилно лято“, каза Кау.

    Barclays Уолстрийт пазари централни банки пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00