• В кои региони хората са най-щастливи и в кои - най-нещастни?

    В кои региони хората са най-щастливи и в кои - най-нещастни?

    Според данните, свързани с "Индекса на щастие" 84% от населението в другите държави са по-щастливи от българите.

    От какво зависи щастието на хората? Този въпрос е много относителен, но  отговорът в повечето случай е свързан с материалното богатство.  Всяка година Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН изготвя Индекс на щастието, в който подрежда всички държави според това, до колко хората в съответната страна живеят добре.

    Според този индекс населението в богатите държави е видимо по-щастливо от тези в по-бедните. Например, хората в Северна Америка са най-удовлетворени от начина си на живот, докато в северните и централни части на Африка са сред най-нещастните.

    Статистическите данни показват, че представителите на Централна и Източна Европа, както и на Източна Азия са крайно неудовлетворени от доходите, които получават. На другия полюс  са жителите от Северна Америка, които са много щастливи от доходите си.

    Една от причините за нещастието на населението в държавите от Централна и Източна Европа е, че хората в тези страни отделят твърде голямо значение на факторите „Доходи“, „Социално подпомагане“ и „Очевидна продължителност на живота“. И тъй като възприятието на страните в Централна и Източна Европа за тези фактори е сравнително ниско, то и общата удовлетвореност на хората от този регион също е ниска.

    Като друга причина може да се изтъкне, че нивото на щастието не зависи от общия доход на населението в дадена държава, а от базата, с която се сравняват. Например, ако хората в страните от Централна и Източна Европа се сравняват основно с развитите западни държави, то тогава те ще изпитват голяма неудовлетвореност, и то заради високата база, с която се сравняват. Тази причина е известна като „парадокс на Ийстърлин“.

    Интересни данни има за България по отношение „Индекса на щастие“. У нас хората демонстрират най-ниско ниво на щастие дори и извън ЕС. Основната причина е липсата на високи доходи и на ниската удовлетвореност от социалното подпомагане и продължителността на живота. Като се вземат доходите на българите жителите само на 2 страни са по нещастни - Габон и Сирия, за които е характерно етническото напрежение. 

    Според данните, 84% от хората в страните по света са по-щастливи от нас. 

    България Индекс на щастие доходи

    Оценка на новината

    5.00