• Какви обяви за работа пускат фирмите и каква заплата предлагат?

    Какви обяви за работа пускат фирмите и каква заплата предлагат?

    Средната заплата за свободните работни места в страната е 536 лв към септември 2015 година.

    Данните на Агенцията по заетостта за свободните работни места към септември 2015 година остават актуални и за настоящия период, затова нека им обърнем внимание. Тепоказват, че на пазара на труда има 14 777 свободни позиции, разпределени в 6068 обяви.

    54% от активните обяви към дадения период са за безсрочни договори, 44,8% за срочни и само 1,2% са за граждански договори. 82% от обявите за свободни работни места са за 8-часов работен ден, а след тях се нареждат с 5,8% тези за работа на половин работен ден.

    Данните показват още, че около 70%  от обявените свободни места за работа няма предварително уточнено заплащане. По различните договорите заплатата е спомената както следва: 31% от обявите за безсрочен договор, в 29% от обявите за срочен и само в 6% от обявите за граждански.

    От данните става ясно, че средната брутна заплата за свободните работни места в страната е 536 лв. Изчислена е на базата на 8-часов работен ден. От НСИ са на мнение, че това е чувствително по-ниско от средната заплата на страната. Обяснението идва с характера на обявите – повечето фирми търсят по-ниско квалифицирани работници и съответно по-ниско платен труд. Друга причина за ниската средна брутна заплата може да се търси във факта, че безработните използват бюрата по труда като средство за намиране на работа, където се предлагат не особено атрактивни позиции от гледна точка на заплащането и условията на труд.

    За заплата по-ниска от 420 лв за пълен работен ден са 421 (24%) обяви от общо 1770 обяви с посочено заплащане и работно време. Половината от обявите над 1000 лв. са в столицата, като най-много за такъв тип заплата са за шофьори, инженери и монтьори.

    Очаква се годишнит доклад на Агенцията по заетостта да излезе преди коледните празници.

    средна брутна работна заплата обяви за работни места

    Оценка на новината

    0