• Поевтиняване цените на горивата прогнозират по празници

    Поевтиняване цените на горивата прогнозират по празници

    Цената на бензина ще варира около 2 лева по Коледа

    Поевтиняване цените на горивата прогнозират по празници

    Спад в цените на горивата по празниците прогнозираха експертите от Софийската стокова борса. Според тях, цената на бензина варира около 2 лева за литър по Коледа. Винетките с тяхното повишение може да бъде компенсирано именно от спада на цената на бензина около празниците.

    Сапоред анализатора от Софийската стокова борса Васил Симов има допълнителни фактори, които не позволяват намаление на банзина в България. Той набеляза като първа и основна причина е стойността на долара. „След като поскъпва, той компенсира намаляването цената на петрола на международните пазари“, коментира експертът. Петролът, в момента се търгува, на най-ниското си ниво от началото на 2009 година.

    Друг фактор, който оказва влиянието върху цената на горивата в България, са и акцизите, които също я „деформират“. „Всяко изменение в размера на акциза, влия в посока поскъпване или поевтиняване“, заяви Симов.

    Оценките на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) около 50% от цената на горивата у нас се формират от акцизи и такси. Делът на петрола е под 30% от цената на крайния продукт.

    цена на горива Софийска стокова борса

    Оценка на новината

    0