• Световната банка очаква ръст в икономиката на България от 2,9% за 2015 година

    Световната банка очаква ръст в икономиката на България от 2,9% за 2015 година

    В доклада на институцията се посочва, растежът тази година ще е по-висок от очаквания заради по-силния износ към ЕС през първото полугодие.

    Световната банка очаква ръст в икономиката на България от 2,9% за 2015 година

    Световната банка очаква България да достигне икономически растеж от 2,9% в края на 2015 година и 2,2% през 2016 година. Това стана ясно от новия доклад на банката за държавите от ЕС.

    През юни беше публикувана глобалната прогноза на институцията, като очакванията бяха за 1,1% ръст от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година и ускоряване до 2 през 2016 година.

    В доклада става ясно, че растежът у нас ще по-висок от планувания, заради по-големия износ към Европейския съюз през първото полугодие на тази година. Отчита се и възстановяването на инвестициите – основно публични , които се осъществяват с европейски средства.

    Банката подчертава обаче, че инфлацията през октомври е -1,2%, а годишният ръстна потребителските цени е негативен от средата на 2013 година.

    Институцията е оптимистична, че фискалната консолидация ще се осъществи успешно заради преизпълнение на приходите. Обаче предупреждава, че очакваните съкращения на разходите няма да се реализират.

    Един от най-големите проблеми на България бедността остава. В доклада се взимат бавните темпове на икономическо въстановяване, въпреки административните мерки- ръст на минималната заплата за догодина и увеличаването на помощите за деца. Очакванията на Световната банка са нивото на бедност да достигне 14,1% през 2016 година.

    В ЕС институцията очаква икономическият растеж да достигне 2% през 2015 година и 2,1% за 2016. Най-висок ръст на БВП се очаква да имат държавите от Централна Европа.

    Световна банка икономически растеж на България износ към ЕС

    Оценка на новината

    5.00