• Китайски инвеститор се интересува от 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

    Китайски инвеститор се интересува от 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

    Вицепремиерът Томислав Дончев, че става дума за компания, с голям опит в енергетиката, включително и в ядрената енергетика.

    Китайски инвеститор се интересува от 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

    Представители на китайски инвеститор посетиха  България, за да обсъдят икономическия модел на сътрудничество по проекта за седми блок на АЕЦ „Козлудуй“. Това стана известно от коментара в Министерски съвет на вицепримиера по европейски фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

    Тази чуждестранна визита се осъществява по-малко от месец след правителственото посещение в Китай, по време на което беше обсъден китайският интерес към изграждането на нова мощност у нас.

    Вицепремиерът Дончев се надява,че до 3-4 месеца след създаването на смесена работна група, от стана на Китай и Българи, ще има поне 2 сценария как трябва да се лучи инвестицията.  Той добави, че на този етап е още рано да се говори за конкретен размер на инвестицията, защото не е уточнен основният въпрос - дяловото разпределение на участниците. Той допълни, че това е въпрос, който ще бъде решен, когато започнат преговорите.

    Дончев изтъкна, че всички досегашни проекти са били подпомогнати малко или много с държавно финансиране, но в този случай ще става дума за стратегическо участие на инвеститора, който да финансира проекта със свои средства. целта е да се намалят държавните разходи до минимум.

    Вицепремиерът заяви, че става дума за голяма китайска компания, с многогодишен опит в областта на ядрената енергетика с няколко десетки милиарда годишен оборот.

    АЕЦ"Козлодуй" китайски инвеститор Томислав Дончев

    Оценка на новината

    0