• В България най-активен е пазарът на малки автомобили

    В България най-активен е пазарът на малки автомобили

    Генералният директор на „Renault” Оливие Жан заяви, че автомобилният парк в България е предимно втора ръка

    В България най-активен е пазарът на малки автомобили

    Изминалата година беше добре за пазара на автомобили. Това обяви генералният директор на „Renault”  Оливие Жан. България се нарежда на второ място в ЕС по ръст на нови автомобили през миналия месец. Като причина за това, Жан изтъква преходът от регулацията Евро 5 към Евро 6. Последният задава повече ограничения на производителите и цените се увеличават.

    Изпълнителният директор на „Renault” каза, че пазарът на малки автомобили води. Двата сегмента, които наистина напредват са бизнесът с камиони и мнията SUV. Въпреки това Жан отбеляза, че у нас автомобилният парк е преобладаващо втора употреба. Страната ни получава стари коли от всички страни в Европа. И докато пазарът на нови автомобили е 25 000 на година, пазарът на втора ръка автомобили е 10 пъти по-голям. Това е голям проблем, по който нищо не се прави от властите, за да се ограничи този бизнес, както и емисиите въглероден двуокис.

    Оливие Жан даде за пример Румъния, която е въвела различни мерки срещу този бизнес. Съседите ни са въвели екологична винетка, кояе с „плаваща“ цена, в зависимост от емисиите. Освен това електромобилите в Румъния не плащат данъци. Властите там въвеждат политика за третиране на старите коли. Правителството на Румъния отдели финансови средства в определено количество билети, които дава на населението, предоставяйки 20 000 билета, които струват по 1500 евро. Така то контролира разходите и получава ДДС, което е солидна сума, посочи мениджърът.

    пазар на коли в България Оливие Жан малки автомобили

    Оценка на новината

    0