• Ръст на БВП на България от 2,7% прогнозира консултантската компания EY

    Ръст на БВП на България от 2,7% прогнозира консултантската компания EY

    Консултантите очакват стимул на икономиката да даде външното търсене. За 2015 година те прогнозират растеж на износа от 4,7%.

    Ръст на БВП на България от 2,7% прогнозира консултантската компания EY

    Увеличение на брутния вътрешен продукт на България от 2,7% през 2015 година прогнозира консултантската компания EY. Това е значителен ръст предната прогноза от 1,9% преди три месеца.

    Консултантите очакват стимул на икономиката да даде външното търсене. За 2015 година те прогнозират растеж на износа от 4,7%. То се движи основно от европейското търсене. През настоящата година от EY прогнозират, че експортният растеж може да се забави. Причината е, че основните партньори на България (Сърбия и Турция) са пряко засегнати от вдигането на лихвените проценти в САЩ и повишената политическа несигурност.

    На свой ред вътрешното търсене отбелязва също значителен растеж от 1,7% през 2015 година, в резултат от влиянието на повече частно потребление. Ниските лихви и увеличаването на инвестициите у нас са също причини за ръста във вътрешното търсене. Очакванията са до края на 2015 година потребителските разходи да се увеличат, стимулирани от по-високите заплати (особено в IT сферата) и ниската инфлация в България. Това посочва консултанската компания.

    От EY прогнозират и увеличение на инвестициите. Въпреки факта, че трансферите от ЕС ще достигнат своя пик в края на 2015 година, тласъкът за инвестициите и строителната индустрия ще продължи и през 2016 година, смятат консултантите.

    БВП на България консултанска фирма EY увеличение на износа

    Оценка на новината

    5.00