• Ще поевтинее ли природният газ от пролетта на 2016 година?

    Ще поевтинее ли природният газ от пролетта на 2016 година?

    "Булгаргаз" очаква намаление на на доставните цени на природния газ от "Газпром Експорт" с около 4% през първото тримесечие на 2016 година.

    Ще поевтинее ли природният газ от пролетта на 2016 година?

    Значителен спад в цената на природния газ прогнозират експерти от „Булгаргаз“. Директорът Петьо Иванов уточни, че намaлението на цената на горивото ще бъде с минимум 10%.

    Той заяви, че за година и половина цената на природния газ е намаляла наполовина, което било от полза и за икономиката, и за газовата компания. С решението на енергийния регулатор да намали цената на газта с поне 2% от 1 януари догодина и топлофикациите ще получат буфер, защото цената на парното няма да бъде променена. Топлофикационните дружества дължат 240 млн. лева на „Булгаргаз“, посочи още Иванов.

    От „Булгаргаз“ заявиха, че се очаква намеление на доставните цени на природния газ през първото тримесечие на 2016 година от „Газпром Експорт“ с около 4%/

    В момента цената на обществения доставчик е 415,20 лева за 1000 куб. метра без акцизи и ДДС, или „Булгаргаз“ предлага намаление в рамките на 2,1%. Според анализ на експертната група на КЕВР разходите, които „Булгаргаз“ трябва да направи за закупуване на природен газ за първото тримесечие на 2016 година възлизат на стойност 342 млн. лева. Към тях се включват както доставната цена, така и транзитната такса през Румъния.

    Крайната цена престои да се реши на заседaние на КЕВР в края на годината.

    поевтиняване на природния газ

    Оценка на новината

    0