• Кои са страните с най-благоприятен бизнес климат?

    Кои са страните с най-благоприятен бизнес климат?

    Според класация на "Forbes" България се нарежда на 45-то място в света по условия за правене на бизнес.

    Кои са страните с най-благоприятен бизнес климат?

    Класация на сп. "Forbes" за 2015 година на най-добрите места за правене на бизнес нареди България на 45-то място. На първата позиция за шести път от 2006 година насам е Дания.

    Класацията на изданието се казва „Best Countries for Business” и оценява по 11 критерия, включително право на собственост, данъци, технологии, иновации, корупция, свобода (лична, търговска и парична), защита на инвеститорите и представяне на фондовите пазари.

    От гледна точка на иновациите, нашата страна се представя зле и се нарежда на 93-та позиция. Също така отрицателно е и представянето на пазара на България – по този показател заемаме 82-ро място. По данъчна тежест сме на 72-ра позиция.

    Като цяло, България се представя най-добре по отношение на свободата на търговията. Издание "Forbes" поставя страната по този критерий на 9-то място. Държавата отчита добри резултати и по отношение защитата на инвеститорите (14-то място).

    Европейският континент доминира в 25-те най-добри страни за бизнес. Две трети от класиралите се държави са от Европа. Изданието отбелязва, че те се представят добре най-вече на търговската и лична свобода, както и на корупцията и иновациите.

    САЩ пък е на 22-ро място тази година, което с 4 позиции по-надолу спрямо 2014 година. За шеста поредна година американската икономика бележи спад в позициите на класацията.

    Най-лошите страни за правене на бизнес са африканските, според „Forbes“.  Те оформят цели 60% от 10-те държави с най-лош бизнес климат. Причините са високите нива на корупция, бюрокрация и данъци.

    класация правене на бизнес в България Forbes

    Оценка на новината

    0