• Как ще живеем през 2016 година?

    Как ще живеем през 2016 година?

    Според председателят на КНСБ Пламен Димитров българите няма да живеят по-добре през настоящата година, отколкото през 2015 година. Според председателят на БСК Божидар Данев обаче ще живеем по-добре, но за сметка на вътрешни ресурси и на интензификация на труда ни.

    Как ще живеем през 2016 година?

    През настоящата 2016 година няма да живеем по-добре, отколкото през миналата година. Това прогнозира в ефира на BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БСК.

    Той заяви, че за 35-40% от работещите е договорено увеличение на доходите. Около 5-7% до 10%  увеличение се пада на заетите в публичните и частния сектор, където има колективни трудови договори. Димитров уточни, че за тях ще има минимално увеличение на доходите.

    Председателят на КНСБ каза, че по-добре няма да живеят и пенсионерите, които ще получат увеличение на пенсиите.

    Според председателят на БСК Божидар Данев ще живеем по-добре, но за сметка на вътрешни ресурси. Той призова да спре говоренето за доходи, а да се замисли върху броя на работните места, които генерират доходите.

    Пламен Димитров подчерта обаче, че трябва да има работни места, които мотивират младите хора да останат в България. Председателят на КНСБ подчерта, че именно затова е необходима ясна стратегия за развитие на българската индустрия.

    Той прогнозира още, че ако от 1 юли или 1 септември пазарът на електроенергия стане свободен, токът ще поскъпне с около 10%  за домакинствата и малките фирми.

    От своя страна, Данев заяви, че либерализирането на пазара на електроенергия би бил положителен знак за българския бизнес, защото в момента той е натоварен чрез кръстосано субсидиране на битовото потребление. А либерализацията на пазара ще създаде справедливи цени за всички.

    Данев коментира още и повишението на цената на винетките. Той даде пример как  по-скъпите винетки ще се отразят на бизнеса. Според него те се отразяват негативно особено за малкия бизнес, който се занимава с превози между отделни общини. Според него всяко увеличение на цените, в разрез с икономическата подготовка, се отразява негативно върху ръста в икономиката. Председателят на БСК изтъкна, че България е единствената страна в Европа, където има винетка за републикански и общински пътища, а в цял свят има само за магистрали.

    БСК КНСБ Божидар Данев Пламен Димитров доходи на българите българска индустрия пазар на електроенергия

    Оценка на новината

    0