• Божидар Данев от БСК: Не стресирайте българския бизнес

    Божидар Данев от БСК: Не стресирайте българския бизнес

    Бизнесът е „леко стъписан“ от редица действия на някои депутати, които непрекъснато генерират нови идеи за натоварване с нови данъци. Постоянното говорене за увеличаване на данъците от общините и въвеждането на т.нар данък "вредни храни" води до уплаха и нестабилност у бизнеса и той не може да вземе решение дали да инвестира и да разширява производството, дали да увеличи работните места и т.н.

    Божидар Данев от БСК: Не стресирайте българския бизнес

    Не стресирайте излишно бизнеса с нови данъци и закони.За това призова председателят на БСК Божидар Данев в интервю за в-к „Стандарт“, цитирано от БСК.

    Той отбеляза, че бизнесът е „леко стъписан“ от редица действия на някои депутати, които непрекъснато генерират нови идеи за натоварване с нови данъци. Постоянното говорене за увеличаване на данъците от общините и въвеждането на т.нар данък "вредни храни" води до уплаха и нестабилност у бизнеса и той не може да вземе решение дали да инвестира и да разширява производството, дали да увеличи работните места и т.н. Данов е на мнение, че така не вървим към намаляване на бюджетния дефицит, а отиваме към нарастване на дълга.

    Председателят на БСК коментира и трудностите за българския бизнес през 2016 година. Според него вдигането на таксите „сграда“ и „смет“ на общинско ниво затруднява повече бизнеса отколкото домакинствата. Новите цени на винетките също са предпоставка за затруднения в транспортния отрасъл. А транспортът е част от кръвоносната система на бизнеса, смята Данов.

    Според председателя на БСК вдигането на минималната заплата, означава по-високи осигуровки, с които бизнеса ще бъде натоварен. С вдигането на минималната работна заплата ще се стигне до намаляване броя на субсидираните работни места. С вдигането на минималната работна заплата по-малко хора ще бъдат обхванати от субсидирана заетост.

    Данов е на мнение, че за да се подобри бизнес средата у нас през 2016 година, трябва да се спре с непрекъснатите промени в нормативната база и тогава ще дойдат инвестициите в българския бизнес, освен по линия на еврофондовете.

    Според него за догодина ще се запази ниската цена на горивата, което е изключително полезно за българската икономика. Въпреки това, Данов е на мнение, че спадането на цената на горивата няма да доведе до ръст на БВП и създаване на нови работни места.

    За Данов единствената възможност за развитието на българския бизнес са високоефективните производства като IT технологиите и фармацията. Той е на мнение, че през 2016 година, най-много ще изнасяме текстил, автомобилни части, зеленчуци и плодове. 

    БВП БСК минимална работна заплата в България данъци български бизнес нови работни места

    Оценка на новината

    0