• Персонализираната медицина се развива и у нас

    Персонализираната медицина се развива и у нас

    За радост, България е доста напреднала по отношение на персонализираната медицина. На българския пазар за налични почти всички медикаменти за персонализирана терапия, като 70% от тях са реимбурсирани от НЗОК.

    Персонализираната медицина се развива и у нас

    През 2006г. тогавашния сенатор на САЩ Барак Обама, публикува The Genomic and Personalized Medicine Act и заделя 150 млн. долара за научни изследвания, едва ли някой е предполагал, че това ще се превърне в изключително доходоносен бизнес, изкарващ милиарди. През 2015г. Барак Обама продължава делото си и лансира инициативата за прецизна медицина, с което даде старт на уникална надпревара за създаване на скъпи и много ефективни лекарства, базирани на познанието за човешкия геном. Европа не остана по-назад и също финансира откриване и налагане на лекарства за персонализирана терапия, заедно със задължителната съпътстваща диагностика. Оборотите на фирмите производители на лекарствата и на компаниите, осигуряващи реактиви за молекулярна диагностика, са милиардни.

    Към момента повечето лекарства за персонализирана терапия са насочени към онкологията, но постепенно навлизат решения за хепатит С, както и за някои редки болести, като муковисцидоза и фамилна хиперхолестеролемия. Очаква се, 40% от лекарствата, които ще навлязат на пазара през следващите 5  години, да са с потенциал за приложение в персонализираната медицина, както и над 70% от новите лекарствени продукти в онкологията.

    За същия период се очаква ръст на инвестициите в тази област с 33%, а броят на лекарствени продукти за прицелни терапии да нарасне с 69%. Очевидно е, че т.нар. pipeline за медикаменти и респективно съпътстващата диагностика в сферата на персонализираната медицина е впечатляващ. Онкологичните лекарства са двигателите на покачването, като тенденцията е трайна, защото основният фактор за ръста са иновативните лекарства за прицелни терапии.

    За радост, България е доста напреднала по отношение на персонализираната медицина. На българския пазар са налични почти всички медикаменти за персонализирана терапия, като 70% от тях са реимбурсирани от НЗОК. Предлага се и съответната съпътстваща диагностика, която обаче, се финансира по други механизми. Има и добре структурирана Асоциация за персонализирана медицина, която работи с институциите и лидерите в индустрията. От скоро работи и система за висококачестени течни биопсии.

    През последните три години за персонализирана терапия се от НЗОК се реимбурсират медикаменти за около 130 млн. лева. За 2016г. се очаква тази сума да надхвърли 185 млн. лева. Средствата за съпътвстващата диагностика са приблизително 14 млн. лева.

    Терапевтичния ефект е много тясно свързан с диагностиката и едното не може без другото. Може да се твърди, че у нас този процес е обезпечен ресурсно, кадрово и технологично. В страната има няколко високотехнологично оборудвани лаборатотии, които по нищо не отстъпват на европейските образци.

    България персонализирана медицина медикаменти диагностика

    Оценка на новината

    0