• Строителството върви нагоре, търговията на дребно – надолу

    Строителството върви нагоре, търговията на дребно – надолу

    Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2015 г. и достига 75.2%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности.

    Строителството върви нагоре, търговията на дребно – надолу

    Настоящата производствена активност в промишлеността е леко намалена и очакванията на предприемачите за дейността през следващите месеци са умерени.  През пъреия месец на 2016г. бизнес климата у нас се покачи с 0,6 пункта в сравнение с декември 2015г., макар и да нямаше съществени изменения.

    Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2015 г. и достига 75.2%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности. Несигурната икономическа среда и слабото търсене са двете основни причини за забавянето на развитието в отрасъла. Мениджъри коментират, че не очакват промяна на цените в промишлесността през следващите месеци.

    През следващите 6 месеца се очаква подобрение на бизнес състоянието на предприятията, което повишава показателя на „бизнес климат в строителството” с 3.0 пункта. Предприемачите имат благоприятни прогнози и за строителната активност през следващите 3 месеца.

    Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.3 месеца при 4.4 за октомври 2015 година. Очакванията на стопанските ръководители за поръчките през следващите 6 месеца също са оптимистични. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му въздействие. На второ и трето място остават факторите „конкуренция в бранша“ и „финансови проблеми“.Очакванията на мениджърите, относно продажните цени в строителството, са да се запазят на равнището си, през следващите 3 месеца.

    За сметка на строителството, бизнес климатът в търговията на дребно се влошава. Спаднал е с 3.4 пункта спрямо предходния месец. Прогнозите за продажби и поръчки към доставчици за следващите 3 месеца също не са оптимистични.

    През януари анкетата отчита засилване на негативното влияние на факторите „конкуренция в бранша” и „недостатъчно търсене”, които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда. Търговците на дребно също не очакват промени в цените на стоките през следващите 3 месеца.

    бизнес климат строителство търговия на дребно несигурна икономическа среда

    Оценка на новината

    0