• България става зелена

    България става зелена

    Страната ни се справя изключително добре със заложените цели за увеличаване дела на възобновяемата енергия. Надминаваме целите още от 2012г. и сме сред „отличниците” по дял на зелена енергия в ЕС.

    България става зелена

    Страната ни се справя изключително добре със заложените цели за увеличаване дела на възобновяемата енергия. Надминаваме целите още от 2012г. и сме сред „отличниците” по дял на зелена енергия в ЕС. През 2013г. делът на зелена енергия у нас достига 19%, но през 2014г. се свива до 1%.

    Има и други държави „отличници”, които са преизпълнили плана за 2020г. Това са Естония, Италия, Финландия, Румъния, Литва, Чехия, Швеция и Хърватия. Дания и Австрия пък са постигнали по-малко от 1% напредък към целта.

    Изчисленията на Евростат показват, че в цяла Европа в Швеция възобновяемата енергия има най-голям дял – над 50 на сто. Веднага след страната се нареждат Латвия и Финландия с по 38,7 на сто всяка.

    В дъното на класацията е Люксембург с резултат от едва 4,5%. Малко пред него се нареждат Малта - с 4,7%; Холандия - с 5,5% и Великобритания – със 7%.

     

    България зелена енергия възобновяема енергия

    Оценка на новината

    0