• Преките инвестиции - рязко надолу

    Преките инвестиции - рязко надолу

    Поредната негативна новина от българската икономика е факт. Преките инвестиции в страната за януари и февруари 2016г. са намалели с близо половин милиард,.

    Преките инвестиции - рязко надолу

    Поредната негативна новина от българската икономика е факт. Преките инвестиции в страната за януари и февруари 2016г. са намалели с близо половин милиард, спрямо същия период на миналата година, а търговското салдо е отрицателно.

    Направените инвестиции са около 80 млн. евро, а най-големия дял идва от Германия. Най-много инвестиции в недвижими имоти, има от руски граждани.

    Продължава тенденцията износът да расте по-бързо от вноса, като за тези месеци, от България са изнесени над 3.4 млрд. евро, под формата на стоки и услуги. Внесени са около 3.6 млрд. евро.

    Експертите посочват, че до голяма степен проблемите с инвестициите, се дължат на политическия застой на страната и буксуването на реформите. Припомняме, че преди няколко месеца, в отворено писмо до държавните институции представители на десет търговски камари, чиито страни са водещи търговски партньори на България и през последните две десетилетия са направили над 20 млрд. евро преки инвестиции в страната - САЩ, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция, Холандия и др., в което писмо, те настояват за разрешаване на проблемите в българското правосъдие.

    Липсата на политическа воля, за реализиране на реформите и най-вече на съдебната реформа, поражда недоверие в инвеститорите и някои от тях, предпочитат инвестиции в други държави.

    спад в инвестициите Правителство Преки инвестиции

    Оценка на новината

    0