• Пловдив, Бургас и Варна – предпочитани от аутсорсинг индустрията

    Пловдив, Бургас и Варна – предпочитани от аутсорсинг индустрията

    Аутсорсинг индустрията предпочита да инвестира в най-големите градове в България, с изключение на София. Най-привлекателни са Пловдив, Бургас и Варна.

    Пловдив, Бургас и Варна – предпочитани от аутсорсинг индустрията

    Аутсорсинг индустрията предпочита да инвестира в най-големите градове в България, с изключение на София. Най-привлекателни са Пловдив, Бургас и Варна. 1/3 от компаниите в този сектор, възнамеряват да инвестират в Бургас, около 1/4 смятат да го направят във Варна и Пловдив. Част от компаниите, биха инвестирали и в Русе, предвид близостта с Румъния. Столицата заема чак пето място по планирани инвестиции за 2016 г.

    В глобален мащаб,  аутсорсинг бизнесът нараства с бързи темпове и се оценява за над 60 млрд. долара, като всяка година се увеличава ръст на приходите с около 5%. В България се очаква, фирмите от този сектор да инвестират над 1 млн. лв., през тази година, което е повече от миналата.

    Като цяло, бизнесът в последно време проявява по-голям интерес към градовете в провинцията, най-вече Пловдив, Варна и Бургас, но също така и Русе и Велико Търново. Интересът на фирмите за експанзия извън столицата е свързан с пренасищането на пазара в София и осезаемия недостиг на кадри за задоволяване на нуждите им. В столицата се появяват все повече предизвикателства, както  със земята за строителство в предпочитаните зони, така и с инфраструктурата. Затова и бизнесът се насочва към по-нетипични за него райони.

    Както вече писахме, Пловдив има намерението да се превърне в център на IT и аутсорсинг бизнеса. Под тепетата вече работят над 80 фирми с около 5000 служители. Очаква се в следващите 2 г. броят им да се удвои. „Тракия икономическа зона“ постоянно нараства, което е предпоставка за привличането на нови компании.

    градове аутсорсинг

    Оценка на новината

    0