• Оптимизъм за българската икономика

    Оптимизъм за българската икономика

    Според изчисленията направени от ЕК, брутният вътрешен продукт на Еврозоната през настоящата година, няма да надвиши повече от 1,6%. Колкото до целия ЕС, растежът ще е около 1,8%. Данните за България са по-оптимистични.

    Оптимизъм за българската икономика

    Според изчисленията направени от ЕК, брутният вътрешен продукт на Еврозоната през настоящата година, няма да надвиши повече от 1,6%. Колкото до целия ЕС, растежът ще е около 1,8%.

    Според анализаторите, няма поводи за безпокойство, като те очакват по-високи стойности през 2016г. и 2017г. Според тях, през тези години би трябвало да се стигне до брутен вътрешен продукт от 1,8 на сто за Еврозоната и до 2% разстеж за ЕС. Негативните данни са повлияни най-вече от атентатите в Европа, войната в Украйна, както и вълната мигранти от Близкия Изток и Африка, водещи до сътресения в икономиката на ЕС.

    Въпреки колебанията за съюза, прогнозите за България са значително по-добри, в сравнение с предишните няколко години. От ЕК смятат, че растежа на родната ни икономика ще достигне 2% през тази година, при прогнози от 1.5%. В сравнение с 2015г. обаче, през тази 2016г. ще има спад най-вече заради забавянето в усвояването на европейските фондове. Според ЕК, ако по-високата събираемост на данъци се запази, ще се стигне до повече приходи в бюджета и по-добра икономическа картина за страната.

     

    България икономика ЕС Брутен вътрешен продукт

    Оценка на новината

    0