• 400 млн. лева загуби за бизнеса от дългия уикенд

    400 млн. лева загуби за бизнеса от дългия уикенд

    През тази година почивните дни у нас са общо 136 - 12 дни официални празници, 104 дни уикенд и 20 дни платен годишен отпуск, като 4 от тях ще бъдат отработени.

    400 млн. лева загуби за бизнеса от дългия уикенд

    54% от българските фирми, членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България са против дългите почивки, които се получават чрез сливането на официални празници и почивни дни. Проучването е проведено от Асоциацията сред нейните членове, като само 8% от фирмите отбелязват ръст заради дългия уикенд. Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че фирмите с положителен резултат през празниците са в сферата на туризма, транспорта и търговията.

    Между 300 млн. и 400 млн. лв. ще загуби икономиката на страната ни от дългите празници. 65% от фирмите предпочитат държавата да не се намесва със сливане на официалните празници и уикендите, а 23% предлагат почивните дни за официалните празници да се пренасочват в първия или последния делничен ден от седмицата.

    От бизнеса отчитат, че след намесата на държавата със сливане на официалните празници и уикендите, през месец май ще се работи само 18 дни, а 13 ще бъдат почивни.

    "Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен", коментира Васил Велев пред Нова телевизия.

    През 2013 г. България беше страната с най-много почивни дни в Европа. През тази година почивните дни у нас са общо 136 - 12 дни официални празници, 104 дни уикенд и 20 дни платен годишен отпуск, като 4 от тях ще бъдат отработени.

    В част от българските компании, които се занимават с производство са планирали изключване на машините преди Великден и включването им обратно след Гергьовден.

    Официални почивни дни 2016 Васил Велев АИКБ

    Оценка на новината

    5.00