• Нов газопровод ще мине през България

    Нов газопровод ще мине през България

    Нов проект за газопровод, който да мине през България ще бъде представен от Русия. Вече има договорка между Русия, Италия и Гърция за възобновяване на проекта IGI, който беше спрян от ЕС.

    Нов газопровод ще мине през България

    Нов проект за газопровод, който да мине през България ще бъде представен от Русия. Голяма е вероятността този нов проект да бъде представен лично от Владимир Путин. Руският президент гостува в Атина в края на май месец.

    Вече има договорка между Русия, Италия и Гърция за възобновяване на проекта IGI, който беше спрян от ЕС. Причината беше, че се засилва зависимостта от руските енергийни източници. Въпреки това обаче, големите страни в ЕС нямат нищо против строежа на „Северен поток 2“, който облагодетелства Германия. Това допълнително води до разделението между Севера и Юга в ЕС.

    Вече има и договорка за построяването на съоръжението, чрез подписването на меморандум между руския гигант "Газпром", гръцката "ДЕПА" и италианската "Едисон". Все още няма яснота коя фирма ще участва от българска страна. Очаква се до края на месеца от правителството да излязат с официално решение по въпроса.

    По време на визитата си в Атина, Путин ще се опита да осигури по-нататъшна подкрепа от гръцка страна в замяна на руска подкрепа за гръцката приватизационна програма.

    България русия ЕС Газопровод

    Оценка на новината

    0