• 6 млн. лева са спестяванията на БНБ за тази година

    6 млн. лева са спестяванията на БНБ за тази година

    Догодина ще бъдат увеличени разходите за персонал и поддържане на паричното обращение.

    6 млн. лева са спестяванията на БНБ за тази година

    БНБ ще разполага с 94 млн. лева през 2017г. Догодина ще бъдат увеличени разходите за персонал и поддържане на паричното обращение, а промените в закона за ДДС ще натоварят допълнително банката.
    Статистиката сочи, че БНБ е спечелила 396.35 млн. евро за първите 6 месеца от настоящата година, а общата стойност на валутните резерви до месец юни е 22.442 млрд. евро.

    Нетния доход от управлението на международни валутни резерви на БНБ е 2.06% за периода януари – юни. Този доход се състои от доход от инвестициите на брутните международни валутни резерви, които са на стойност 115.66 млн. евро, нетен финансов резултат по пасивите, който е на стойност 4.83 млн. евро доход и дава положителен отчет, в резултат на новата политика от януари 2016г. по начисляване на лихвени проценти по свръхрезервите на търговските банки и БНБ. Последният компонент на нетния доход е валутния дисбаланс, който е на стойност 275.86 млн. евро., който почти изцяло се дължи на промяната в цената на монетарното злато.

    За тази година БНБ е спестила 6 млн. лева, което показват данни от бюджета на банката. Разходите за тази година са 90.5 млн. лева и в тази сума са включени таксите за провеждане на стрес  тестове в системата. Сериозен спад на разхода се отчита за покупка на консумативи и извършване на административни дейности.

    БНБ Българска народна банка Валутни резерви парично обращение бюджет на БНБ

    Оценка на новината

    0