• Промяната на работата на институциите ще доведе до по-високи доходи

    Промяната на работата на институциите ще доведе до по-високи доходи

    Според икономистът Петър Ганев, промяната в работата на институциите ще доведе до промяна в икономиката и по-високи доходи.

    Промяната на работата на институциите ще доведе до по-високи доходи

    Според икономистът Петър Ганев, промяната в работата на институциите ще доведе до промяна в икономиката и по-високи доходи. Според него обществото вече е осъзнало , че ако институциите продължат да работят по същия начин, няма да можем да се възползваме докрай от възможностите, които предлага икономиката.

    Пример за това е вдигането на доходите преди години, когато тази тема беше по-обсъждана от независимостта на съда и работата на прокуратурата. А сега е точно обратното.

    „Наличието на корупция води до факта, че сме наполовината от средното за Европа ниво на доходите и сме далеч от това да я настигнем.“, коментира Ганев.
    Според него понятието „корупционна държава“ е неподходящо и вместо него трябва да се използва „превзета държава“. Това понятие значи, че в държавата има хора, които силно влияят на процесите на институциите и най-вече на съдебната система.

    Тази държава е олигополен пазар, което значи, че има и наличие на картел на корупцията.
    Липсата на ефективно разделение между трите власти е най-сериозното проявление на превзетата държава, според данни от изследването на ИПИ.

    превзета държава ръст в икономиката по-високи доходи държавни институции

    Оценка на новината

    0