• Българите са бедни, защото институциите не работят добре

    Българите са бедни, защото институциите не работят добре

    За поред път икономистите споделят своето мнение, че неработещите институции в България пряко влияят на икономиката в страната.

    Българите са бедни, защото институциите не работят добре

    За поред път икономистите споделят своето мнение, че неработещите институции в България пряко влияят на икономиката в страната. Специалистите от Института за пазарна икономика смятат, че бавно, но сигурно, демокрацията в България отстъпва. Няма как да не свържем този факт с нарастващата корупция и популизмът в страната.

    България е една от първите страни в класацията на страните с увеличаваща се корупция. Медиите и съдът изоставят своята независимост и това във всеки случай силно влия на възприятията на народа, което ни поставя още по зад в класациите.
    Проучванията на Института показват, че със своята независимост и демокрация, най-бързо се разделя върховенството на закона.

    Неработещите институции ни правят бедни. Пред бизнеса застава най-сериозният проблем и това е корупцията.”, казва Петър Ганев, икономист.
    Популизмът расте в благоприятна за него среда. Медиите тръбят, че обществото ни е с равни права, но това далеч не е така. А, колкото по-голямо е това неравенство, толкова по-бързо ще расте популизмът и толкова по-бавно ще се развива икономиката.

    Хората все още живеят в страх от завръщането на финансовата криза, въпреки че изглежда тя вече отстъпва. Българияте, обаче, вече са разочаровани и все по-малко склонни да подкрепят демокрацията в страната.

    Финансова криза икономика в България институции увеличаваща се корупция

    Оценка на новината

    5.00