• Осигурителната система ще пострада от недостига на квалифицирани кадри в България

    Осигурителната система ще пострада от недостига на квалифицирани кадри в България

    Българският бизнес страда от недостиг на квалифицирани кадри. Над 60% от българските работодатели не са доволни от знанията, които студентите получават във висшите учебни заведения.

    Осигурителната система ще пострада от недостига на квалифицирани кадри в България

    Българският бизнес страда от недостиг на квалифицирани кадри. Над 60% от българските работодатели не са доволни от знанията, които студентите получават във висшите учебни заведения. Това не само е голям проблем за икономиката на страната, но съвсем скоро ще рефлектира върху пенсионноосигурителната система. Това е мнение на Иван Нейков, който е председател на Балканси институт по труд и социална политика.

    В интервюто си в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria, той посочва, че броят на нискоквалифицираните кадри расте. Те получават по-ниски заплати и съответно нямат голям принос към осигурителната система. Тъй като половината от пенсиите се плащат през данъци, а не през осигуровки, това ще довете до натиск върху висококвалифицирания персонал – по-високи осигуровки, вместо данъци.

    Според Нейков, заедно с растежа на икономиката ще бъдат отворени и нови работни места, но те ще бъдат достъпни само за хора с висока квалификация. „Тезата за това всички да получават равни пенсии звучи примамливо, но не е най-доброто решение. Това ще срути пенсионноосигурителната система, защото работодателите няма да имат мотивация да плащат по-високи осигуровки.”, коментира Нейков.

    Иван Нейков е на мнение, че осве всичко друго, трябва да се въведе логика в определянето на минималната работна заплата. Ако има такава, българските работодатели ще имат прогнозируемост. Важно е да се дискутира по какви критерии ще бъде увеличено минималното работно възнаграждение, но механизмът също е много важен, казва още председателят.

    бизнес в България липса на висококвалифицирани кадри в българския би нискоквалифициран персонал

    Оценка на новината

    5.00